36 са новите лабораторно доказани случаи на COVID-19 за предния ден, като 15 са на болнично лечение. Вчера са направени 1094 PCR проби. Заразените до момента вече са 2211, като активните случаи са 1505.

Новите случаи са от 9 области.

В София са 10. София и областта имат най-много случаи - 931, а в болници са 169, като 30 в отделения за интензивни грижи.

„За тези хора се грижат екипи от лекари, сестри, санитари, а лабораториите работят денонощно. Полагат се грижи болните да бъдат навреме диагностицирани. Ние сме единствената държава в Европа, която за 24 часа дава PCR резултат”, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Втората най-засегната област е Плевен с 3 нови случая, като общо болните са 205.

В Пазарджик случаите са 6.

В Ямбол също са 6. В Ямболскара болница има 32-ма души на лечение, като 5 са на интензивно отделение.

„Сведохме до минимум случаите в старческите домове, домовете с младежи с умствена изостаналост и сред медицинския персонал и това удоволствие не могат да го изпитат тези, които критикуват, че плашим”, каза проф. Кантарджиев.

Децата са 6% от заболелите, а медиците 11%. 240 са заразените лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки. Излекуваните са 528, вчера изписаните са 25.

„Последните месеци се натрупа опит, че дори леко да прекараш заболяването, можеш дълго да останеш вирусоносител, затова ние изследване след свършване на срока на лечение болните и ги освобождаваме от карантина, ако не са вирусоотделители”, каза проф. Кантарджиев.

Починалите са 108, като вчера са 3-ма. В болница „Пирогов” е починал мъж с придружаващо заболяване инфаркт и хипертония, 66-годишна жена в „Пирогов” с хипертония също е сред смъртните случаи. В Ямбол е починал 31-годишен мъж с диабет.

„ Той е приет в много тежко състояние с кетоацидоза. Диабетът се изостря от остро инфекциозно състояние. Уверявам, че тези, които казват, че няма коронавирус и той няма връзка със смъртността в страната, този мъж може би щеще още да живее, ако не беше коронавирусът”, каза проф. Кантарджиев.

Оказва, че се има открито огнище в страната на друго инфекциозно заболяване.

„Има и други инфекциозни болести. Сравнително голямо огнище с повече от 20 положителни на ку-треска е открито в област Габрово – селата Крамоли, Крамолин, Ловни дол и Саботковци. Чрез PCR бяха доказани ку-треска при 14 случаи – ветеринанри лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма. В началото при температурно състояние, колегите са търсели коронавирус. Казвам го, защото температурата не се среща само при коронавирус”, каза проф. Кантарджиев.