Прототипът на родна ваксина готов до 3 месеца

img

До три месеца ще е готов прототипът на ваксината, по който се работи у нас. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година.

"Имунология" в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса.
По думите му състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването.

"Нашата" ваксина представлява вирус, имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават.

"В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-страшно за една ваксина - да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да има личен избор“, посочи той.

"Аз съм скептик към лекарствата, като имунолог разчитам действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно от лекарствата имат изключително силни странични реакция. Този вирус не е истинският Армагедон. Вирусът показа, че обществото не е подготвено технически да реагира на такъв тип епидемия, но и психологически", коментира доц. Чорбанов.

Имунологът подчерта, че не се знае вирусът какъв имунитет генерира.

"Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хора... Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители - дрехи, виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика", заяви специалистът.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос