Още по-строг контрол за реимунизациите и профилактичните прегледи за деца и юноши въвежда със заповед здравният министър Кирил Ананиев. Тя се отнася и до възстановяването на плановия прем в болниците.

Приоритетно ще се извършват реимунизациите на децата до 2-годишна възраст пред задължителние реимунизации на деца на 6 и над 6 години, е записано в нея.

Дните вторник и четвъртък се определят за провеждане на задължителни планови имунизации и реимунизации, както и на имунизации по национални програми, както и на профилактични прегледи за деца и юноши до 18 години. При необходимост те могат да се извършват и в други дни.

Всеки общопрактикуващ лекар трябва да си направи график за тези дейности.

Управителите на диагностично-консултативни и медицински центрове, където има практики на общопрактикуващи лекари се задължават да подготвят такъв достъп на влизане, излизане и пребиваване в сградите, че да няма смесване на пациентите от различните възрасти.

В часовете за работа с децата, когато пациент на джипито има нужда от медицинска помощ, то ще бъде насочван към спешна помощ или друг медицински център. Минимум един час трябва да има между приема на децата и възрастните. Непълнолетните могат да бъдат придружавани при лекаря от не повече от две лица, като чакащите трябва да са поне на 1,5 метра разстояние и със защитни маски.

В болниците постепенно започва да се възстановява плановата дейност, като приоритетно ще се приемат по-неотложните случаи. Самите хоспитализации ще се извършват по предварително записан час, зада се избегне струпването на хора. Засилва се и триажа при плановия прием на пациенти насоченост към COVID-19, за да не се допусне разпространения на инфекцията. Дори при най-слаб симптом на коронавируса пациентите ще се изолират и ще им се правят лабораторни изследвания.