След 18 дни в интензивно отделение в Лос Анджелис специалистите, лекуващи тежко болния от COVID-19 канадски актьор Ник Кордеро, са принудени да ампутират десния му крак. Причината - съсирек, блокиращ кръвообращението, предаде Франс прес.

Това е едно от мрачните открития на пандемията - болестта COVID-19 атакува и други органи, освен белия дроб.

Т.нар. "тромботични събития" могат да възникнат поради различни причини сред пациентите в интензивно отделение, но процентът им сред болните от COVID-19 надхвърля очакванията.

Сравнително младата възраст на пациентите с подобни проблеми се оказва изненадваща.

"Имали сме 40-годишни пациенти в интензивното отделение с кръвни съсиреци в пръстите, които изглежда ще загубят, като за това няма друга причина, освен вируса", казва д-р Шари Брошанън от болницата към Нюйоркския университет. Един от тях страда от нарушено кръвообращение и в четирите крайника - случай, в който може да се наложи ампутация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Германия облекчава мерките, расте предаването на коронавирус
Над 3 млн. души са заразените с коронавирус по света
Кръвните съсиреци не са опасни само за крайниците. Те могат да си проправят път до белия дроб, сърцето или мозъка, където да причинят съответно летална белодробна емболия, инфаркт и инсулт.

Неодавнашно изследване от Нидерландия, публикувано в сп. "Thrombosis Research", установява, че 31 процента от 184 пациенти са страдали от тромботични усложнения - цифра, която специалистите наричат "забележително висока", дори ако крайните последствия като ампутация са рядкост.

Защо се случва това? Бехнуд Бикдели, лекар от нюйоркската Презвитерианска болница, събира международен консорциум от експерти, които да проучат проблема. Откритията им са публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология.

Експертите установяват, че рисковете са толкова големи, че при пациентите с COVID-19 може да се наложи прилагането на разредители на кръвта с превантивна цел, още преди да са поискани образни изследвания.

Причините не са напълно изяснени, но д-р Бикдели предлага няколко възможни обяснения.

Хората с тежки форми на COVID-19 често имат съпътстващи състояния като сърдечносъдови или белодробни заболявания, които сами по себе си са свързани с повишени проценти на съсирване.

Освен това пребиваването в интензивно отделение е свързано с вероятността от образуването на съсиреци заради продължителното оставане в неподвижно положение. Именно поради тази причина на пътниците на дълги полети се препоръчва периодично раздвижване и разтягане.

Понастоящем вече е ясно, че болестта COVID-19 е свързана с необичайна имунна реакция, известна като "цитокинова буря". Някои изследвания сочат, че тя също е свързана с повишени проценти на съсирване.

Специалистите допускат, че е възможно нещо, свързано със самия вирус, да причинява коагулация. Подобни прецеденти са наблюдавани при други вирусни заболявания.

Изследване, публикувано миналата седмица в сп. "Лансет", установи, че вирусът може да порази ендотелиалното покритие на органи и кръвоносни съдове, което на теория може да изиграе роля в процеса на съсирване.

Според Шари Брошанън докато разредители на кръвта като хепарин са ефективни при някои пациенти, при други те не действат, тъй като кръвните съсиреци са твърде малки, например в капилярите. За разлика от големите тромби в белия дроб или мозъка в подобни случаи операцията е неприложима и често единственият възможен изход е ампутация, обяснява специалистката./БТА/