Хлорохинът и хидроксихлоринът имат странични ефекти, съобщи ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Нацоналния оперативен щаб.

Така той коментира и резервите на американския лекар от български произход д-р Хинчев, който твърди, че двата препарата не оправдава очакванията за успешно лечение на COVID-19, както и озонотерапията, предава Монитор.

Медикаментите имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм. Това може да доведе до смърт. По тази причина те се прилагат само в болничното лечение, при постоянно проследяване на сърдечната дейност. Въобще не влиза в съображение тези препарати да се ползват в домашни условия, заяви началникът на Националния оперативен щаб.

Аргументите ми за отслабване на мерките са обективни. Докато заболеваемостта се движеше по едно плато с един едва забележим пик в началото на април, после отбележи лек спад, сега виждате как вървим нагоре. Така ген.-майор проф. Мутафчийски отговори на въпроса има ли спор с правителтвото за облекчаване на мерките.

От епидемиологична гледна точка всяко струпване на хора и всяка предпоставка за струпване на хора води до усложняване на епидемиологичната обстановка, почерта той. За пример той посочи, че България има по-либерален режим на излизане и контактуване, след което припомни резултатите с покачващите се новооткрити случаи.

В Гърция имаше пълно затваряне. В момента има 11 нови случая за денонощието. В Сърбия се отчита повишаване на заболеваемостта и смъртността и беше обявено, че в следващите четири дни ще бъдат забранени за излизане под каквато и да е форма. Движението на повече хора, в каквито и да било пространства е рисково, каза още ген.-майор проф. Мутафчийски. В подкрепа на твърдението си той посочи двата футболни мача, в Италия и в Испания, откъдето тръгнаха много случаи с ясно проследими вериги на инфекцията, които достигнаха и до България.

Струпването на хора всякога води до повишаване на опасността. На тази основа са и нашите спорове с правителството. Винаги, когато се разхлабва мерки, трябва да се казва и какви могат да бъдат последиците, заяви ген.-майор проф. Мутафчийски. Като излязат хората в парковете какво ще стане? Ситуацията ще се влоши, подчерта той.