Проф. Генчо Начев разкри най-голямата грешка, свързана коронавируса

img

Рентгенът не винаги успява да хване пневмониите на пациентите с коронавирус. Това разкри пред Нова телевизия кардиохирурът проф. Генчо Начев. "Доказва се, че пациенти със сърдечно съдови заболявания са по-податливи и по-тежко протича. Затова един от съветите, който СЗИ дава, когато един пациент идва със съмнение за коронавирус задължително трябва да се изследва сърдечно съдовата система. Основното е скенерът, това е различното при останалите инфекции, че защото рентгенът не е миродавен.

Доказано е, че сърцето се уврежда след прекаран коронавирус. Един път и от самия вирус, един път и от това, че белият дроб страда. Не знам дали COVID-19 е по-фатален, отколкото другите вируси за сърцето, но това е относително нов вирус. Мисля, че хората не трябва да се притесняват толкова, защото всеки грип може да окаже влияние и да увреди сърцето.

Хората с хронични заболявания трабва да имат контакт с лекарите си, когато имат промяна в симптоматиката и да се консултират", допълни кардиохирургът Генчо Начев. Той разкри и как се процедира, когато пристигне пациент в тежко състояние. "Когато постъпва, той идва със симптоматика на спешност. Всеки сега се третира като потенциален носител на коронавирус. Пази персонала, всички на първа линия са със специални защитни облекла. Сега има и нови изисквания за работата с пациента. Другото е, че такива пациенти, които са спешни, трябва да се третират в ангиографски лаборатории или в зали, които са със специфични вентилационни уредби. Това трябва да се направи навсякъде, където се работи. Имаме ангиографски кабинет с коридор, който има готовност да бъде затворен и карантиниран, ако се окаже, че болният е с коронавирус."Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?