Надпревара за ваксина – кога ще е готова

img


Вирусолозите и епидемиолозите познават много опасни зарази, но не и толкова динамично разпространяваща се като Covid-19. По този въпрос учените в целия свят са единодушни. Но дали са обединени и в усилията си да намерят ваксина и лечение?

Единодушни са обаче в отговора си, че ваксина ще има, но е трудно да предвидят срок, в който тя ще се появи във всяка аптека. БНР представя мнението на двама учени, които работят за създаването на ваксина срещу Covid-19.

„Германия не се продава“ - така кратко и ясно отговори германският министър на икономиката Петер Алтмайер на желанието на американския президент Доналд Тръмп да купи фармацевтична фирма от Тюбинген, която работи интензивно върху създаването на ваксина срещу новия коронавирус. Очевидно компанията е много близо до успеха, както става ясно и от думите на Фридрих фон Болен унд Халбах, член на надзорния съвет на биотехнологичната компания в Тюбинген:

„Технологията, която ние разработихме, позволява изработването на ваксина срещу почти всяка инфекциозна болест, вкл. и срещу коронавирус. Избрали сме два продукта, които в началото на лятото могат да започнат клинични тестове

Колко време ще мине до излизането на този продукт на пазара, зависи от много неща и съвсем не зависи само от нас. Първите въпроси са, колко надежден е препаратът и как точно трябва да се прилага. А след това идва бюрократичната част, която ще отнеме време. Но все пак мисля, че в началото на лятото можем да тестваме пациенти“.

Името на компанията нашумя, след като стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп се е опитал да „откупи“ работещите по проекта учени и да си осигури ексклузивните права върху разработката за Съединените щати.

Тази седмица компанията в Тюбинген обяви, че не проявява интерес към предложението на Белия дом, а изявлението дойде след смяна на оперативното ръководство. Рокадата очевидно има връзка със скандала, тъй като отзованият директор се е срещал в началото на март във Вашингтон с президента Тръмп, вицепрезидента Пенс, членове на кризисния щаб и високопоставени представители на фармацевтичната индустрия в Америка.

Освен тази компания, проучвания за създаването на ваксина провеждат и редица изследователи в научни институти и университети. Сред тях е и проф. Мерилин Адо от университетската инфекциозна клиника в Хамбург.

„Има много болести, срещу които все още няма ваксина, като например ХИВ и малария. Причинителите на тези болести не са по-малко опасни от сегашния вирус. Но действително, досега не сме наблюдавали толкова динамично протичаща зараза.

Създават се международни екипи. Членовете обикновено се познават добре от предишни проекти, какъвто е нашият случай.

Реалистично е да очакваме, че до края на година напълно ще приключат изследванията върху новата ваксина, което означава, че тя ще бъде приложима най-рано в края на следващата година. Трябва да почакаме още най-малко година и половина“, смята специалистът по инфекциозни болести проф. Мерилин Адо.

Биотехнологът Фридрих фон Болен унд Халбах е още по-категоричен, вероятно заради напредъка на компанията, за която работи:

„99 процента съм сигурен, че ще имаме ваксина срещу новия коронавирус, дори не една, а няколко.

Кога ще има продукт на пазара ми е трудно да кажа, но със сигурност зависи от това, как ще се развие пандемията. Колкото по-агресивен е вирусът, толкова по-ускорени ще са административните процедури. В противен случай ще се придържаме към класическите срокове“.


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас

Горят сараите на Доган в парк Росенец