Предпазните маски не би трябвало да се носят от здрави хора. Това каза за "Фокус“ доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България.

„Когато човек носи маска, без значение дали е хирургична или по-специална, това не го предпазва от това да я пипа и намества постоянно. По този начин, мислейки че маската го предпазва, човекът би могъл да занемари препоръките, които ние даваме, а именно да се мият ръцете по-често, особено след контакти с хора или пътуване в градския транспорт. Когато човекът няма достъп до вода и сапун е добре да ползва дезинфектантите на алкохолна основа, които убиват вируса по ръцете на 100%“, обясни той и добави, че маските се препоръчват за превенция на хора със симптоми, за да не заразят здравите.

Доц. Михаил Околийски каза още, че в чужбина не се наблюдава толкова често носене на предпазни маски, колкото у нас. Не става дума за смъртоносен вирус, над 80% от заболелите от коронавирус оздравяват в рамките на две седмици, а смъртността е под 3%, която е много по-малко от смъртността от сезонния грип, от който годишно загиват хиляди хора, подчерта лекарят. Ваксинното покритие срещу сезонен грип у нас е под 2%. Парадоксално е, че реалната заплаха не ни притеснява, а обществото се впечатлява от неща, които са далеч от страната ни. Той изрази надежда до май месец, когато се очаква епидемията да отшуми, в България да няма заразени с коронавируса.