Хора с хронични заболявания, слаб имунитет и склонност към инфекции, които се връщат от райони с разпространение на коронавируса, да бъдат поставени под карантина, предлага председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС.

Той призна, че в настоящата ситуация е важно да се вземат предвид и двата аргумента – медицинският за поставяне под карантина, за да не се стигне до разпространение на коронавируса, но и финансовият, да се съхрани бюджетът на НОИ.
В осигурителния институт има 460 милиона лева за обезщетения за временна нетрудоспособност, в които влиза и поставянето под карантина. Така че според Адемов, ако всички, които се върнат райони с болни от коронавирус, се поставят под карантина, рисковете за бюджета на НОИ са сериозни.

Той предложи кризисният щаб да вземе решение по въпроса, защото законодателство е ясно по отношение да изплащането на болничните.

Според него въпросът е да се определи кръгът на тези, които ще се поставят под карантина.

"На базата на информацията на хората, които идват от летищата, където попълват анкетни карти, които отиват при джипитата, които пък пък познават пациентите си и знаят кои са с хронични заболявания, склонни към такъв тип инфекция, само те да се поставят под карантина, а не всички. Останалите, когато имат симптоми, трябва да се обърнат към здравните власти", препоръча Хасан Адемов.