Броят на заразените с коронавирус COVID-19 в Италия надхвърли 50 души, съобщи на пресконференция в Милано президентът на северноиталианския регион Ломбардия Атилио Фонтана, предаде агенция ТАСС, цитирана от БНТ.

Тестовете за коронавирус, направени на пациенти в Ломбардия,са се оказали положителни за 39 души. Всички заразени живеят в района на юг от град Лоди.

Според здравните власти в съседния регион Венето броят на заразените е достигнал 12 души.

Президентът на регион Венето Лука Зая заяви, че девет от 12 болни живеят в град Ва (провинция Падова).

В събота сутринта местната полиция е привикала и задържала осем имигранти от Китай, които са под карантина в местната болница, и в момента се очакват резултатите от тестовете им.

Според здравните власти в Ломбардия "в момента няма пандемична ситуация и няма основания за въвеждане на извънредни мерки в региона“.

В петък в град Падова (регион Венето) бе регистриран първият случай на починал вследствие на зарадата в Италия. 78-годишен мъж, който беше хоспитализиран със симптоми на дихателна недостатъчност, почина в местна болница. След разследване стана ясно, че в началото на февруари той е вечерял с приятел, който се е завърнал от пътуване до Китай. Интересното в случая бе, че пътникът от Китай е дал отрицателен резултат за наличието на коронавируса.