"Болестта X": СЗО бие тревога за нова глобална катастрофа

img

Предавани от животни, в последно време нови високорискови заболявания бележат своеобразен бум. Защо? Имаме ли основание да се страхуваме от бъдеща мащабна епидемия, коментира електронното издание на френския всекидневник La Tribune.

Продължаващата коронавирусна епидемия COVID-19, която започна в китайския град Ухан в края на миналата година, илюстрира заплахата от възникващите инфекциозни заболявания не само за здравето на хората и животните, но и за социалната стабилност, търговската и глобална икономика. Съществуват обаче много индикации, че честотата на появата на нови инфекциозни агенти може да нарасне през следващите десетилетия, което ще породи опасения от предстояща глобална епидемиологична криза. Човешките дейности причиняват дълбоки промени в използването на земята, както и големи катаклизми в биоразнообразието на много места на планетата. Тези смущения възникват в условията на засилена международна свързаност чрез движението на хора и търговия, всичко това на фона на климатичните промени. Това са оптималните условия за насърчаване на преминаването на патогенни микроорганизми от животни към хора. Според СЗО обаче болестите в резултат на такива предавания са сред най-опасните.

Идентифициране на новите заплахи Конго- Кримска хеморагична треска, вируси Ебола и Марбург, вирусна треска Ласа, близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (ТОРС), Нипа и хенипавирусни заболявания, Рифт - Вали треска, Зика ... Всички тези болести имат едно общо нещо и то е, че са включени в списъка с "Приоритетни заболявания", създаден от СЗО през 2018 г. Изброените тук заболявания се считат за спешни случаи, върху които трябва да се съсредоточат изследванията.

Те представляват мащабен риск за общественото здраве, поради епидемичния им потенциал и липсата или ограничения брой мерки за лечение и контрол, които са налични в момента. Този списък включва и "болест X": този загадъчен термин обозначава болестта, която ще бъде отговорна за епидемия от международен мащаб, причинена от неизвестен в момента патоген. СЗО не се съмнява, че това може да се случи и затова призовава международната общност да се подготви за такъв катастрофален сценарий. Понастоящем отговорът на органите на общественото здравеопазване на тези възникващи инфекциозни заболявания се състои в "изпреварване на кривата", тоест в идентифициране на факторите на околната среда, които биха могли да предизвикат появата им. За съжаление, нашето разбиране за това как новите инфекциозни заплахи изплуват на повърхността все още са ограничени.Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас