Животоподдържащи лекарства изчезват от аптеките, пациентите ги търсят онлайн или в чужбина

img

750 са сигналите, от миналата година досега, за недостиг на медикаменти в аптечната мрежа, съобщи пред ”Хоризонт” Боряна Маринкова от интернет платформата за липсващи лекарства.

В над 65 на сто от случаите за липса на лекарства причината е в нарушени доставки заради производствени проблеми, уточни тя.

Маринкова, която е изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, коментира и случай с пациент, който в продължение на три месеца не е успял да открие предписаното му лекарство за високо кръвно налягане. Преди месеци, Желязко Даскалов от село в Севлиевско, подал сигнал до платформата, откъдето успели да му осигурят друг изчезнал медикамент, който също се покрива от Здравната каса.

Пациентът разказва, че от НЗОК са му обяснили, че в началото на декември 2019 г. лекарството му за кръвно ще бъде налично, но той не го открил. Месец по-късно му обещали същото, но отново не намерил лекарството в аптеките.


"Последно като говорих с тях, ми казаха, че най-рано през февруари ще го има по аптеките, но дали ще бъде така...", казва мъжът и уточнява, че не са му посочили причина за липсата на лекарството в аптечната мрежа.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, които заедно с федерация "Български пациентски форум" поддържат платформата за търсене на липсващи лекарства са направили проверка, която установила, че фирмата доставчик е имала временни периоди на недостиг. В момента обаче въпросното лекарство би трябвало да го има на българския пазар:


"Проверката на асоциацията е установила, че от миналата година лекарството е във временни и малко по-трайни епизоди на недостиг, които са се дължали на производствен проблем, заради който е нарушена ритмичността на доставките", обясни Маринкова.

Медикаментът е генеричен и се покрива от Здравната каса. От платформата вече са насочили пациента как да получи медикамента. От Здравната каса твърдят, че не са получавали уведомление от фирмата, че доставките на лекарството спират и би трябвало то да е налично в аптечната мрежа.

От асоциацията са внесли две предложения за промени в Закона за лекарствата, чрез които да има възможност за доставка на дерегистрирани лекарства у нас. Предстои законопроектът да се внесе за първо четене в парламентарната здравна комисия.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Боряна
    2020-01-07 22:22:53

    "Последно като говорих с тях, ми казаха, че най-рано през февруари ще го има по аптеките, но дали ще бъде така...", казва мъжът и уточнява, че не са му посочили причина за липсата на лекарството в аптечната мрежа. burgasinfo.com" - четете: спряно е от внос. Защо?.... Сами си отговаряйте!

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020