За 20 г. останахме с над 40% по-малко лични лекари

img

С над 40 % е намалял броят на личните лекари в България за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000, съобщи БНТ.

Припомняме, на 13 декември Съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписване на Националния рамков договор за 2020-2022 г. С 209 гласа "за", 22 "против" и 8 "въздържал се" делегатите на 71-ия извънреден събор на БЛС прие да бъде подписан Националния рамков договор.

В цяла България липсват лекари. Най-голям е недостигът в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София.

В пловдивска област общопрактикуващите лекари са 423. Един от личните лекари там е д-р Елена Отонова, която има практика в село Тополово, но обслужва още две села - Добралък и Яврово, които са високо в планината.

"Основните трудности са транспортът, пътят особено при зимни условия и времето, което ти отнема пътуването", заяви д-р Отонова. Тя следи здравето на около 1400 пациенти.

Сред пациентите й са и жители на село Леново, където също няма лекар. Златка Тиледжикова от село Леново обясни, че когато се наложи-пътува. "То нямаме редовно рейсове, но нямаме и лекар. Искаме до кмета ходим, искаме лекар, но не идва, никой", каза Тиледжикова.

Ако д-р Отонова обаче реши да прекрати практиката си, тя трябва да уведоми пациентите си и Здравната каса един месец по-рано. "Всеки си решава как да уведоми сам, било то лично като идват на преглед при него, било по телефона", каза д-р Отонова.

Почти реторичен е въпросът е кой би поел практиката й след това.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова заяви, че няма никакъв механизъм, по който пациентите да бъдат информирани, ако техният личен лекар прекрати практиката си. Обикновено пациентите разбират за това обстоятелство когато са болни, когато отидат да потърсят общопрактикуващия си лекар и разберат, че всъщност той вече няма практика, заяви Шаркова

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас