Тази година се очаква гръпът да се появи в началото на декември Заболяването мутира, срещу новите щамове нямаме имунитет, твърдят експертите от Националния център по заразни и паразитни болести. Закъснението в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла Европа.

“При това ще се появи с нови щамове – Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет, за които нямаме имунитет, т.е. има по-голяма вероятност да се разболеем”, казва роф. д-р Тодор Кантарджиев.

Ваксинацията в цяла Европа е закъсняла, защото Световната здравна органицация се е забавила да определи кои щамове да бъдат включени във ваксината.

Важно е да се подчертае, че вече са осигурени безплатни ваксини за възрастните хора в България. Все пак нивото на ваксиниране у нас е по-ниско, отколкото например в САЩ.

Много е опасно, ако се развие грипна пневмония. Смъртността в тези случаи е много голяма, заяви проф. Кантарджиев и препоръча при затруднения с дишането веднага да се търси лекарска помощ и то в болница. Родителите на малките деца трябва да бъдат много внимателни, напомни лекарят.