Появяват се и нови щамове вируси - Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет, за които нямаме имунитет, т.е. има по-голяма вероятност да се разболеем. Това разкри пред бТВ проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина. Практиката се е наложила от факта, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се проявява грипът, което дава възможност да се определи кои ще бъдат щамовете през годината.

„Тази година посрещаме по-подготвени грипа”, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, който отбеляза засиления интерес към ваксинацията срещу болестта и фактът, че са били осигурени безплатни ваксини за възрастните хора в България.

Все пак нивото на ваксиниране у нас е по-ниско, отколкото например в САЩ, отбеляза проф. Кантарджиев. Много е опасно, ако се развие грипна пневмония. Смъртността в тези случаи е много голяма, заяви проф. Тодор Кантарджиев и препоръча при затруднения с дишането веднага да се търси лекарска помощ и то в болница.