От Пациентски организации "Заедно с теб" настояват да отпадне потребителската такса за децата при посещение на личния лекар. Писмото им, отправено до здравния министър Кирил Ананиев, е в отговор на искането на Български лекарски съюз (БЛС) за плащане на потребителска такса от 1 лев за преглед на дете.

Мотивите им за отпадане на потребителската такса за децата са, че с подписването на Национален рамков договор (НРД) бюджетът за общопрактикуващите лекари ще бъде увеличен с 19 милиона лева.

В тези пари влизат и така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не). Според пациентската организация това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите.

"Разбираемо е, че сме категорично против потребителската такса за децата тъй като това ще застраши здравето им. Такава такса е трудна за плащане за голяма част от родителите на боледуващите деца с ниски доходи. Приоритети на държавата са детското здравеопазване и справянето с демографския проблем и очакваме да има реални действия в тази посока, а не затруднения за родителите", се казва в писмото на организацията.

Те се позовават на свое проучване, според което потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни.

Писмото е подписано от Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Припомняме, сега по закон за всяко посещение при личния лекар, лекаря от специализирана извънболнична медицинска помощ или лекаря по дентална медицина здравноосигурените лица заплащат потребителска такса в размер на 1% от минималната работна заплата, установена за страната.

От нея са освободени пациентите със заболявания, включени в Приложение "Списък със заболяванията, при които здравноосигурените лица са освободени от заплащане на такса по чл. 37, ал. 1 ЗЗО" от Националния рамков договор, децата до 18 години, неработещи членове на семейството, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социално слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, здравноосигурени лица, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност и други.