Въпреки недоволството на синдикатите, правителството и една от работодателските организации одобриха парите за здраве в Бюджет 2020 г.

Пред БНТ бившият директор на института за спешна медицинска помощ "Пирогов" д-р Спас Спасков заяви, че парите не са малко от гледна точка на личния джоб на хората, но от гледна точка на държавата като цяло те са ужасяващо малко.

Много важно е ние да знаем срещу тези пари какво може да се извърши, каза той.

В Германия разходът на глава от населението за здравеопазване е около 4 000 евро. Тук ще бъде някъде от порядъка на 350 евро сега, обясни д-р Спасков. По думите му, разликата е "главоломна".

"Ние трябва да се съобразим с тези налични пари какво може да се даде като здравеопазване и нашите надежди да не бъдат безкрайни. Единият вариант е повече пари за извънболничната помощ, другият вариант е в големите болници да постъпят значително повече пари. Така че недоволни са всички, които искат повече, а няма как да го получат", заяви д-р Спасков.

По думите на д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог и бивш здравен министър приходната част на бюджета се определя от това колко всеки от нас внася за здраве и колко държавата внася за здраве.

Държавата трябва да осигури част от групите, които по закон не плащат сами здравни осигуровки, но здравето и парите в системата на здравеопазване, които се дават за дейност, вече са функция на това как ще бъде разпределена разходната част на бюджета към лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ.

"Точно там си проличава каква политика, какви философия иска да разгърне и касата, и Министерството на здравеопазването, макар и непряко да участва в договарянето на националния рамков договор и там всъщност ние ще видим дали отново тази увеличена приходна част ще бъде разпределена пропорционално, както и досега", каза д-р Андреева.

Тя поясни, че половината пари ще отиде за болнична помощ, останалите ще се разпределят за извънболнична - за дентална, за лекарства и т.н. или ще има нова философия, каквато според мен трябва да има.