Смъртта в болниците е третата причина за смъртността след рак и онкологични заболявания. Информацията представи председателят на Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" д-р Стойчо Кацаров на дискусия в СБАЛАГ "Майчин дом" между пациентските организации и здравни експерти на тема "Да говорим за безопасността на пациента".

Темата е посветена на Световния ден за безопасност на пациента.

Д - р Стойчо Кацаров се надява да има повече такива срещи и те да бъдат с препълнени зали, защото проблемът с безопасността на пациентите е голям. Полагат се грижи за безопасността на хората и те не започнат от тази година или от новата инициатива на СЗО, отчете д-р Кацаров.

По думите на Кацаров значителни усилия се хвърлят за стандартизиране на действията на медицинския персонал. Според него обаче тези усилия нямат няма нищо общо с "нашата измишльотина медицински стандарти".

"Може ли пациентът, който е субект на лечението да бъде включен в процеса на безопасността?", запита лекарят. Във всички случаи борбата за подобряване на безопасността няма да бъде успешна, ако не бъде интегриран пациентът, констатира д-р Кацаров.

Той посочи, че няма информация какъв е процентът на броя на повторните хоспитализации, повторни операции, които не са планирани, процентът на настъпилите усложнения след операция, които също не са планирани. Доц. Кацаров изтъкна, че първото условие да бъде участник пациентът в неговата безопасност е нормативно такава информация да му бъде предоставена, за да може да прецени, да избира и да стане участник в процеса на безопасността.

Тази информация не се крие не само заради престиж. Тя често не се показва заради последиците, които може да доведе. Признавайки нещо подобно, лекарите рискуват да бъдат подведени под наказателно преследване, каза д-р Кацаров.

Той настоява за регламент за информация, която касае повторни хоспитализации, повторни операции, които не са планирани, процентът на настъпилите усложнения след операция, които не са планирани. "Не трябва лекарите да се страхуват, да не крият грешките, за да може тези грешки да не се повтарят. Това ще спомогне за повишаване безопасността на пациента", смята лекарят.

Пациентът трябва да има възможността да бъде участник, да застане в центъра на системата по безопасността на неговото здраве и на всички останали пациенти, след като е добре информиран, да има право да избира лекаря и от заплащането на получената медицинска помощ да остане удовлетворен от лечението, завърши д-р Кацаров.