„Сега е времето на ваксините. Усложненията от грипа са много опасни. Мерките трябва да се вземат преди да е дошъл сезона на грипа. Обикновено той започва през ноември, а пикът е през януари. Очакват ни обичайните четири щамове, с леки изменения”. Това заяви в ефира на „Събуди се” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести по повод предстоящия сезон на вирусите.

По думите му грипната ваксина има трайност около година и половина. „Това обаче не значи, че е невъзможно да се разболееш. Ваксината намалява възможността да се заразиш, но не я премахва напълно. Тя помага да прекараш по-леко болестта”, допълни Кантарджиев.

Всяка година през февруари Световната здравна организация прави анализ за това каква е била епидемията прзе лятото в другия край на света, когато по същото време при нас е зима. Дали се заражда нов грипен щам?. Обикновено такива се зараждат в Югоизточна Азия. Тази година масово е четиривалентната ваксина.

Засега няма нищо ново от Изток и нека не плашим хората. Горе-долу става дума за познатите щамове. Леко изменени, но нищо сериозно. Всяка годиан има грип”.

Проф. Кантарджиев коментира и какви мерки превантивно трябва да се взимат за да се презпазваме от грипа.

„Да не забравяме да си мием ръцете, да ползваме антибактериална кърпички – каза спецалистът. - Когато някой кихне, да стоим малко по-настрани от него. Хубаво е у дома да имаме от маските. Миналата годиан бе постигнат сериозен успнех, тъй като грипната ваксина се справяше на 80 процента. Бе улучен щама. Рядко се случва толкова добра защита.

Специалистите дават различни срокове за изграждане на антитела след ваксинирането. 10-14 дни. За мен на организма са нужни 21 ден за изграждането на антитела. Да сме сигурни че ваксината действа. Циркулацията на грипните вируси започва през октомври, академичното разпространение - ноември, а масовото – януари. С коледните празници обикновено може да се позабави грипната епидемия . Когато хората не са на работа, учениците на училище, тогава се забавят малко епидемиите”.

Професор Тодор Кантарджиев взе отношение и за решението за безплатното ваксиниране на 10 процента от възрастните хора над 65 години.

„Обикновено решенията за ваксините срещат някакъв отпор – каза проф. Кантарджиев. - Предвидено е за 10 процента от хората над 65 години да се постави ваксина – безплатна и по желание. Процентът ще нарасне така, че след 3 години всеки четвърти над 65 години да бъде безплатно ваксиниран. Личните лекари трябва да преценят кои имат най-голяма нужда. Това са хората с хронични белодробни заболявания, с хронични заболявания на сърдечно-съдовата система. Хора с хронични белодробни болести. Това са хората, които най-много имат нужда да бъдат ваксинирани. Лекарите трябва да преценяват. Един човек с пенсия, четири пъти по-голяма от другия, явно че може да си позволи да си плати за ваксината. По принцип, има ли ваксини има и колебания. Когато няма пък хората питат защо.

Плодовете и зеленчуците помагат вместо ваксините. Преди години, като е нямало ваксини, хората са яли кисело зеле. Витамините като цяло са много полезни. Когато слънцето вече не грее силно, витамин „Де” трябва да се взима срещу вирусните инфекции на горните дихателни пътища. Не е само грипа, 15-ина вируса са”.