Плодовете са задължителна част от здравословното хранене и важна предпоставка за това да бъдем не само здрави, но и жизнени, и красиви. Те са с ниско съдържание на калории и богати на фибри. Сред тях обаче има някои по-специални, които са особено препоръчителни, ако искаме да свалим няколко килограма.

Грейпфрут

Съдържа само 39 калории и ни осигурява цели 65% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Този плод има и нисък гликемичен индекс, което значи, че захарта в него се отделя в тялото ни бавно, постепенно.

Това изключва възможността за рязко повишаване на нивата на кръвна захар, скоро след което ни обзема глад. Редовната консумация на грейпфрут или фреш от него преди хранене води до намаляване на телесното тегло и понижаване на стойностите на холестерола. Намаляват и телесните мазнини, обиколката на талията и кръвното налягане.

Ябълка

В един плод се съдържат около 116 калории. Научни изследвания доказват, че ежедневното похапване на ябълки поддържа отслабването и не ни позволява отново да трупаме килограми.

Препоръчително е ябълките да се консумират цели, а не под формата на фреш, за да имат желания ефект - потискане на апетита. Сокът от ябълка пък се свързва с намаляване на телесните мазнини и нивата на холестерол. Заради високото съдържание на фибри, този плод може да ни засити толкова лесно, колкото и парче шоколад.

Киви

Този плод е страхотен източник на витамини С и Е, както и на фолиева киселина и фибри. Намалява кръвното налягане, обиколката на талията и има доказано положителен ефект върху хора в преддиабетно състояние, намалявайки и нивата на кръвна захар.

Кивито се грижи за здравето на червата, има нисък гликемичен индекс, а благодарение на фибрите, които съдържа, ни защита, без да приемаме излишни калории, пише Healthline.

Авокадо

Това е един от най-калоричните плодове, който има и високо съдържание на мазнини. Въпреки това, авокадото е наш съюзник в борбата с килограмите. То ни засища лесно, намалява апетита и нивата на холестерола. Мастните киселини в състава му подпомагат метаболизма и горенето на мазнините.

Боровинки

Малки, но с голям ефект. Те помагат на тялото да се бори с телесните мазнини, като същевременно редуцират риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Пълни са с антиоксиданти, които подпомагат метаболизма.

Лимон

Освен че ни зарежда с ударна доза витамин с, този плод има и силен детоксикиращ ефект. Оказва положително влияние върху функцията на черния дроб, а оттам и на метаболизма и храносмилателната система