В 12 области в страната има нарушения по програма "Детско здравеопазване" по отношение на зъболечението. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

Това показват резултатите от проверката на Върховна административна прокуратура за законността на изпълнените договори на зъболекарите, сключени с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ във връзка със спазване на законовите изисквания.

Проверката е в цялата страна. Тя се извършва от контрольори от всички 28 регионални здравноосигурителни каси и служители на Здравната каса.

Направени са общо 1745 проверки. Те са в различни поликлиники, заведения за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), лечебни заведения за извънболнична дентална помощ (ИДП) и лечебни заведения за болнична медицинска помощ (БМП).

При проверката са установени 4 537 бр. нарушения. Най-честите нарушения са плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, която се предоставя от Касата.

Нарушенията са на правата на здравноосигурените лица като е искано неправомерно заплащане на потребителска такса.

Прокурорите са описали нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане в зъболекарски кабинети. Има нарушения, свързани с предписване на лекарствени продукти и др.

Предстоят санкции на установените от прокуратурата лица. В някои конкретни случаи материалите от проверката са препращани за предприемане на действия по компетентност от други органи.

Във Велико Търново прокурорите са установили при един зъболекар отчетени и заплатени дентални дейности, които не са извършени. Договорът на изпълнителя с НЗОК е прекратен и документите са изпратени на прокуратурата във Велико Търново.

В Пазарджик има неправомерно взети такси за избор на лекар/лекарски екип при приети здравноосигурени лица по спешност. Преписката е предоставена на вниманието на Изпълнителна агенция Медицински надзор за предприемане на необходимите действия.

След констатиране на нарушенията от контролните органи са наложени санкции в общ размер от 112 879.00 лв. Предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395.00 лв.

В болници в областите Ловеч, Плевен и София област има нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора". Ще бъдат възстановени суми размер на 706 705.11 лв.

Целта на проверката е гарантиране на нормативноустановеното право на достъп до медицинска помощ.