Когато става въпрос за намиране на правилното лечение на акне, на пазара се предлагат хиляди продукти – не всички обаче са ефективни. От спициални сапуни до ралични кремове, възможностите са много и е трудно да се определи кое е наистина най-доброто лечение.

И така, какво причинява акнето?

Пъпките се образуват, когато мазнините по кожата и мъртвите кожни запушват порите. Обикновено кожата естествено се излющва от мъртвите кожни клетки. Но ако тялото ви произвежда много себум, мъртвите кожни клетки могат да се заседнат в порите ви.

Понякога бактерия, наречена p. acnes също се задържа в порите, където се размножава.Областта се възпалява и се образуват пъпки.

Лечението при акне е индивидуално. Всеки пациент реагира на лечение по различен начин и понякога може да се влоши, преди да се подобри. Но с помощта на вашия дерматолог можете да намерите режим на лечение на акне, който работи за вас.

1. Салицилова киселина

Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина (BHA), която работи чрез разтваряне на излишъка от себум и нежно ексфолира мъртвите кожни клетки. Салициловата киселина също помага при запушвания дълбоко в космените фоликули, които запушвания образуват пъпки. Салициловата киселина може да изсуши кожата при прекомерно нанасяне, така че се ограничете и използвайте само един продукт с тази съставка. Препоръчваме ви продуктите за проблемна кожа на Vichy.

2. Гликолова киселина

Гликолова киселина е алфа-хидрокси киселина (AHA), която нежно ексфолира кожата, помага да се отървете от мъртвите кожни клетки, които могат да запушат порите. Точно като салициловата киселина, можете да намерите продукти за почистване, пилинг, овлажнители и серум с гликолова киселина.

3. Бензоилов пероксид

Бензоил пероксид е антибактериална съставка и е много ефективен при убиване на бактериите P. acnes. Бензоилът обаче има своите недостатъци. Кремовете и почистващите средства могат да изсушат прекомерно кожата.

4. Ретинол

Вероятно сте чували за ползите от ретиноидните кремове за борба със стареенето, но витамин А е ефективен и при изчистване на акне. Продуктите с ретинол обновяват кожните клетки, намаляват производството на себум и подпомагат ексфолиацията на кожата.Друго предимство: Акнето е възпаление, а ретиноидите имат противовъзпалително действие. Ретиноловите продукти отнемат време, за да видите резултатите от лечение с тях (вероятно няколко месеца).

5. Кортизон

Кортизонът е бързо решение за спешни случаи на акне. Лечението работи за овладяване на възпалението, което го прави най-добър при кистовикожни образувания и може да бъде наистина добър в борбата с хормоналните възпаления.

6. Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина е ефективна при изчистване на възпалението, но често се използва като опция за чувствителна кожа или бременни пациентки. Продуктите, съдържащи азелаинова киселина са добри за лечение на акне и розацея.