Коментирахме ккво ще првим с онкологията, как да направим така, че бургаските пациенти да не ходят в другите градове, така че това, което се прави в Турция, в София, Пловдив, Варна, да го има и тук, но да го направим с една идея по-добре. Според фирмите, това, което ще се монтира тук, няма да има аналог на технологията в страната. Бургаските пациенти месеци наред чакат ред да отидат да им се направи кчествена диагностика. Това нещо ще се прекрати. Всички бургаски пациенти а и тези от Ямбол, ще се преглеждат тук, специалистите в Бургас ще правят качествен нализ. Не само диагностиката ще се подобри, но и самото третиране на раковите клетки да стане прецизно, така че да не се уврежда меката тъкан. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на първата копка на новата сграда на Комплексен онкологичен център (КОЦ), която се състоя днес.

Това, което сега започваме, е начало на по-мощна крачка. Трябва да свикнем с възможността да се увеличават средствата за здравеопазването. Затова сравнихме колко процента се инвестира в здравеопазване в България и в САЩ. Трябва да увеличм средставата за нови болници, технологии, квалификация на специалисти, за да може да намалим болките, тревогата, стреса на бургаските пациенти. Ние трябва обърнем песимистичната крива. Това не става с добри пожелания, а с тичане, носене на папки, чертежи и други. Ще продължим напред. Трябва да се направи новата сграда, където да е най-съременната хирургия. Бургас трябва да отделя все повече средства, ако искаме да сме модерен град с модерно здравеопазване.“, добави кметът.

Срокът за изпълнение на проекта е 2 години, като той е на стойност 9 млн. лева. Онкоболните в регона са над 30 хиляди души.

Дсградата ще бъде двуетажна, локализирана до Диагностично консултативния център на КОЦ-Бургас. В нея ще бъде разположено отделението за нуклеарна медицина, за което по проекта ще бъдат закупени и SPECT-CT и PET-CT.