Форумите и социалните мрежи са изпъстрени с най-различни предположения и догадки за този продукт. Затова ще развенчаем няколко мита за млякото.

Мит първи. Млякото съдържа казеин, който окислява тъканите и предизвиква алергични реакции.

Истината. Първо да обясним що е то казеин. Става дума за белтъчина, която влиза в състава на млечните продукти и образува незаменими аминокиселини, които организмът не може да синтезира и получава само с храната. Въпросът с алергията е крайно индивидуален, тъй като всяка белтъчина може да предизвика непредвидена реакция. Между другото, алергията може да не се прояви външно, но да предизвика възпаление. Ако обаче не изпитвате странни усещания и се чувствате добре след употреба на мляко, най-вероятно нямате алергия към казеина. Не се притеснявайте и от окисляването. За да се случи, е нужно да изконсумирате невъобразимо количество млечни продукти. С една дума, яжте умерено млечни продукти и се хранете разнообразно.

Мит втори. Кравето мляко лесно може да се замени с растително.

Истината. Растителното мляко не може да замести пълноценно обичайното, нормално животинско мляко. Можете да употребявате растително мляко, понякога дори е полезно, тъй като някои видове са обогатени с витамини и минерални вещества. Най-удачно е да пиете всякакви видове животинско и растително мляко, така храненето ви ще е балансирано.

Мит трети. Млякото провокира целулит.

Истината. Това е категорична заблуда. Целулитът възниква, когато подкожните мастни тъкани престанат да получават необходимите хранителни вещества. А това най-често се случва при влошаване циркулацията на кръвта и лимфата. Наднорменото тегло, калоричните продукти и заседналият начин на живот - тези фактори на първо място спомагат за възникване на целулит, но не и млякото.

Мит четвърти. Млякото повишава изработването на слуз.

Истината. И това не е съвсем вярно. Не съществуват никакви доказателства за подобно твърдение, но понякога лекарите вярват в това. В съвременната медицинска практика се срещат случаи, когато при болести на дихателните пътища педиатрите съветват родителите да изключат от менюто на детето млечните продукти. Но този въпрос, както вече стана ясно, не е докрай проучен.

Мит пети. Стомахът на възрастните хора не преработва млякото.

Истината. Привържениците на тази теза твърдят, че млякото е храна за кърмачета, а на възрастните не е необходимо, тъй като стомашно-чревният им тракт не изработва ферменти за преработване на лактозата. Това не е така.

Да, с възрастта се променя ферментната система и пълномасленото мляко вече се усвоява малко по-трудно. Затова на възрастните хора се препоръчват кисело-млечни продукти. Също така има изследвания, според които около 15% от европейците, по-голямата част от китайците и всички коренни жители на Америка не понасят млякото заради понижена изработка на ферменти. Останалите хора могат спокойно да употребяват млечни продукти. Някои хора имат непоносимост към лактозата, но това е индивидуално.

Мит шести. Млякото е причина за появяване на пришки.

Истината. Това вече действително е така, колкото и да е неприятно. И досега никой не може да изясни как са взаимосвързани консумацията на мляко и появяването на пришки. Ако редовно получавате обриви, изключете от менюто си млякото и след месец ще видите дали има промени. Ако няма, причината не е в млякото.

Мит седми. Млечните продукти предизвикват диабет втори тип, сърдечносъдови заболявания, остеопороза и рак.

Истината. Няма никакви доказателства за това твърдение. Особено по отношение на остеопорозата е точно обратното, препоръчва се консумация на мляко и извара, но не обезмаслени, тъй като те помагат за възстановяване на костната тъкан и предотвратяват тяхната чупливост.