Незнайно защо е прието за полезно да се консумира само кокоше и пилешко месо. Привържениците на здравословния начин на живот отхвърлят свинското месо, въпреки че то има множество хранителни елементи, богато е на витамини и полезни мазнини. Вижте най-разпространените митове в това отношение.

Мит първи. Не трябва да се яде свинско, ако човек е решил да отслабва.

Истината. Свинското месо на първо място е белтъчина от животински произход. Белтъчините са необходими за постепенното понижаване на теглото и укрепване на мускулните влакна. При чести физически натоварвания свинското не позволява на тъканите да увиснат и помага за оформяне на мускулен релеф. С възрастта организмът губи мускулна маса. Човек може да я възстанови само с белтъчини от животински произход. Следователно свинското месо е подходящо за тази цел.

Мит втори. Говеждото е по-полезно от свинското.

Истината. За разлика от говеждото и овнешкото свинското месо съдържа тиамин - витамин В1. Той е необходим на човешкия организъм за преобразуването на храната в енергия. Също така тиаминът оказва положително влияние върху функцията на сърцето и съдовете, на нервната система и органите от стомашно-чревния тракт. И тъй като тиаминът не се запасява в организма, е необходимо да се осигури постъпването му с храната. Освен това свинското месо е богато на множество други витамини от група В, също и минерали, сред които цинк, селен и фосфор. Единственият елемент, по който свинското отстъпва на говеждото, това е желязото. Но разликата е незначителна, поради което това не се смята за недостатък.

Мит трети. Свинското месо е много мазно.

Истината. Количеството мазнина в свинското се регулира от породата, храненето на животните и отчасти - начина на заколване. Средно мазнината съставлява от 10 до 20%. Всяко червено месо, в т.ч. и свинското, съдържа както наситени, така и ненаситени мазнини. Пропорциите са равни. За понижаване на рисковете, които са свързани със свинската мазнина, диетолозите съветват да избирате постно месо или да изрязвате мастните прослойки, преди да сготвите месото.

Мит четвърти. Свинското месо потиска сърдечната дейност.

Истината. Най-разпространената причина за смърт в света са болестите на сърдечносъдовата система. Затова лекарите отделят огромно внимание на рисковете за нейното увреждане. Но засега учените не са потвърдили връзка между червеното месо и заболяванията на сърцето и съдовете.

Резултатите от изследвания са разделени в доказателствата: едни откриват последствия, други - не. Затова пък е станало ясно, че холестеролът в свинското по никакъв начин не влияе на повишаването на холестерола в кръвта на човека. Пък и наситените мазнини не оказват негативно влияние върху човешкия организъм, ако човек консумира умерено свинско месо и не пренебрегва физическите упражнения.

Мит пети. Свинското месо съдържа много токсини.

Истината. Този слух е последица от друг, че свинското месо има лоша система за детоксикация. И двете твърдения не са верни. Всички животни имат еднаква система за филтрация и изкарване на токсините - това са черният дроб и бъбреците. И след като животното не умира от отравяния, значи неговите органи се справят добре с натоварването. Много често наред с “токсичността” на прасетата приписват и предразположеност към паразити. По принцип качеството на свинското месо трябва да се гарантира от фермата, където са отгледани животните. Ако не го купувате от частници, няма за какво да се безпокоите. В специализираните ферми за животните се грижат ветеринари, а преди да бъде изложено в търговската мрежа, свинското месо се проверява в лаборатории.

В крайна сметка всичко трябва да е с мярка, в т.ч. и по отношение на свинското месо. При разумна консумация не трябва да се опасявате нито за здравето си, нито за фигурата си. /здравето/