Новата формула на ТЕЛК не срещна подкрепа бе критикувана остро от синдикати и работодатели в тристранката.

Промяната в Наредбата за медицинската експертиза предвижда, че ако поне две от заболяванията, които носят 50% инвалидност, към тях могат да се добавят още 20% от сбора на придрущаващите. Промените в наредбата целят още по-добър контрол върху работата на ТЕЛК, защото се въвежда изискването заболяванията в експертизата да се изписват със съответния код, определен според Международния класификатор на болестите.

Единствено КРИБ подкрепи промените предложени от министерството на здравеопазването.

"Не можем да подкрепим нищо, в което участва абревиатурата ТЕЛК, защото тя е компрометирана и дава предпоставки за злоупотреби" , заяви председателят на АИКБ Васил Велев. Той обясни, че в текста за пореден път липсва интеграцията на хората с увреждания. Продължава да не се прави разлика между хора с увреждания с инвалидни пенсии, които могат да работят и такива, които не могат, каза още Велев. И обясни, че все още има хора, които разчитат на 36-те привилегии, които дава ТЕЛК, вместо да се интегрират. Само у нас има ТЕЛК, тя трябва да се закрие и да се направи нова много по-добра система, категоричен е Велев. Даде за пример, че в много европейски страни, хора с увреждания, които могат да работят над 6 часа не получават инвалидна пенсия. Тези, които могат да работят между 3 и 6 часа пък получават половин пенсия. Само при невъзможност за работа от 6 часа се изплаща такава.

Според работодателите промяната ще доведе до натоварването на пенсионните фондове.

Според КТ "Подкрепа" болестите трябва да се събират и при едно заболяване, което дава 50% и към него да се прибавят и 20% от съпътсващите.

Няма съмнение, че трябва генерална промяна към въвеждането на ICF -системата, но докато се въведе, трябва да се намери баланс, каза здравният министър Кирил Ананиев. Припомни, че министерството е организирало кръгла маса и е поканило експерти от СЗО, които да представят подробности около етапите на въвеждането й. Вече е намерен и консултант, но се търси финансирането му. Въвеждането на ICF системата в някои страни отнемала между 3-5 години. /24chasa.bg