За първите два месеца на 2019 г. са регистрирани 10 новооткрити случаи на туберкулоза, съобщават от РЗИ-Бургас. Регистрираните новозаболели от туберкулоза през 2018 г. по общини са: Бургас – 44 лица, Айтос – 4 лица, Несебър – 2 лица, Поморие – 4 лица, Карнобат – 2 лица, Руен – 6 лица, Камено - 11 лица, Созопол – 3 лица, Царево – 1 лице, Средец – 4 лица, Приморско – 2 лица и Малко Търново – 1 лице.

Тази година кампанията за отбелязване на 24 март – Световен ден за борба с болестта ще премине под мотото „Свят без туберкулоза“.

Основните послания на Световния ден е да се обединят усилията на професионалната общност и на цялото общество за ограничаване на заболяването, чрез осведоменост за специфичните рискови фактори и необходимостта от профилактика, ранна диагностика и адекватно лечение.

Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света. По данни на СЗО 30% от населението на земята е инфектирано, като през 2016 г. 10,4 милиона души са се разболели от туберкулоза.

По повод Световния ден за борба с туберкулозата Д ПБПЗ РЗИ Бургас в партньорство с община Бургас, УВЗ, ДЗ, ОРС, НПО, СБАЛПФЗ Бургас за поредна година организира здравно-информационна кампания, чиято цел е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословен начин на живот.

Ще има дни на отворени врати – от 18.03. до 22.03.2019 г. от 10.00 ч. до 16.00 ч. в Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания гр. Бургас, ул.”Гурко” №64, провеждане на безплатни скринингови прегледи и консултации за ранна диагностика на туберкулоза.