За първи път сме на крачка да стигнем до един правилен път - без да имаме преразход, пациентът да не се ощетява. Това заяви пред bTV управителят на Националната здравна осигурителна каса д-р Дечо Дечев по отношение на новите регулации, свързани с бюджета на Касата.

Д-р Дечев посочи, че за първи път се определя механизъм, гарантиращ финансовата стабилност на НЗОК. Той увери, че няма да има ограничения в достъпа до иновативни лекарства и ще се намали бюрократичната тежест на пациента за достъп.

Бюджетът на НЗОК е лимитиран и се формира от обема постъпления, които всеки гражданин плаща, обясни д-р Дечев и допълни, че той включва няколко пера - болнична помощ, извънболнична помощ и лекарства. По негови думи те също имат ограничени стойности, затова трябва да се определи такава политика, че параметрите да се запазят в бюджета. Според управителя на НЗОК, за да се разшири достъпът до лечение, са необходими промени в политиката.

Срещу това дадено право стои задължението всички да даваме по 8% от доходите си, обясни той и посочи, че за да се реализират тези права, трябва или да внасяме по-висока вноска, или да се приемат мерки, чрез които в Касата да постъпват повече средства.

Д-р Дечев заяви, че ще се улесни издаването на протоколи за изписване на безплатни лекарства, като се премахне политиката чрез умишлено създавани препятствия пред пациента да се забавя достъпа до лекарства, за да се забави плащането на медикаменти.

Според д-р Дечев той е бил несправедливо обвинен в обида към работещите в частните болници.

Това, което казах е, че не може от обществения ресурс за здраве да се формира печалба, която да отиват в други сектори, а не в болниците, от която идва тази печалба", обясни той.