Над 95% е шансът да се заразите, ако сте в контакт с болен от морбили, а не сте ваксиниран, това каза пред Дарик инфекционистът д-р Валери Велев – лекар в детско отделение на столичната болница по заразни и паразитни болести.

"През нашата болница и всъщност в Клиниката по капкови инфекции, където те все пак трябва да бъдат сравнително изолирани, минаха седем болни, като от тях само един беше възрастен. Става въпрос за 37-годишна жена, която всъщност беше първата заболяла, едно 16-годишно момче и всички останали бяха малки дечица", каза д-р Велев.

Само трима от всички заразени с морбили досега са били напълно имунизирани. Ето какво обясни по този повод инфекционистът: "Няма ваксина, която да предпазва 100%. Това са го казвали много мои колеги, потвърждавам и аз. Съвсем нормално е, медицината не е математика. Има хора, които чисто генетично не могат да отговорят на ваксинните, независимо че можем, както е в конкретния случай с морбили, да приложим последователно двете дози, които се изискват по задължителен имунизационен календар. Но има и нещо друго - това са хора, при които не е проверяван титърът на антителата, тоест дали тези хора са били ваксинирани реално или са били ваксинирани по документи. Но да приемем, че реално са били ваксинирани, напълно възможно е да са се разболели".

Майки на неваксинирани казват "какво толкова, ако се зарази, ще изкара една шарка". Това докторът коментира така: "Две са големите беди при морбили. Едната е, че това е много заразна инфекция, над 95% е контагиозният индекс. Тоест, ако едно болно дете се срещне със 100 неимунизирани или непрекарали морбили, около 95 деца ще се заразят, и то само ако се разминат с това дете или присъстват в едно затворено помещение с него без да имат пряк контакт. Второто сериозно нещо са усложненията, които имаме по време на морбили и те съвсем не са редки. Едното е от страна на дихателната система - развиват се доста тежки пневмонии, които понякога стигат и до дихателна недостатъчност. Виждал съм деца, при които се е налагала и апаратна вентилация, тоест да бъдат интубирани, да бъдат в реанимационни и интензивни отделения. Другото тежко нещо е засягането на нервната система и по-специално на главния мозък, на самото сиво вещество, и развитието на енцефалит, което може да доведе до много тежки и остатъчни последствия завинаги след преболедуването на този енцефалит, или до смърт. До момента не сме имали усложнения от страна на централна нервна система, но няколко от децата развиха доста тежки пневмонии". /dariknews.bg