„В бързината си забравих новия трудов договор, в който заплатата ми от 600лв. става 650лв. Това не е ли срам, не е ли унижение към нашия труд”, запита риторично медицинска сестра Надя Трифонова от Първо отделение по обща хиругия на УМБАЛ Бургас. Сестра Трифонова е сред ветераните в професията, с 34 години стаж. Тя и десетки нейни колеги от най-голямото лечебно заведение в Югоизточна България днес се включиха в протеста, организиран в цялата страна, за справедливо вънаграждение на специалистите по здравни грижи и по-добри условия на труд. Протестът бе подкрепен и от лекари от болницата.

„Подкрепям го, защото с медицинските сестри сме един екип”, заяви началникът на Отделението по неврохирургия д-р Николай Недев. Подкрепа заяви и колегата му д-р Светослав Тодоров.

„Средната възраст на медицинските сестри в болницата е 52-56 години. И вие го виждате, докато ни снимате”, заяви сестра от Спешно отделение. Въпреки гнева им, при всяка линейка те инстинктивно пускаха балоните, символизиращи емигриралите сестри в чужбина, и побягваха към Спешното, за да посрещнах поредния пациент, който се нуждае от техните грижи. Дори протестирайки, те поставяха живота и грижата за пациента на първо място.

„Имам 34 години стаж. Изчислила съм, че при 950лв. заплата, която ни се полага според Националния рамков дговор, плюс стажа и нощния труд, възнаграждението би трябвало да е толкова добре, че да нямам нужда повече да давам допълнителен труд”, заяви сестра Трифонова. Тя сподели, че колегите й са изморени, защото всички са на години.

Част от останалите сестри от Първо отделение по обща хирургия не можаха да присъстват на протеста, защото имаха спешен случай на пациент с кръкоизлив.

„Ще останем пред болницата един час, за да покажем, че исканията ни са сериозни. След това ще пуснем балоните във въздуха”, заяви организатора на протеста за лечебното заведение сестра Добринка Христова. Точно след един час над сградата на УМБАЛ Бургас полетяха десетки червени балони с бели сърца, по един за всяка сестра, която е напуснала болницата, за да търси по-добър живот в чужбина.