Десетки медицински сестри и лаборанти излязоха пред сградата на УМБАЛ- Бургас с червени балони в ръце в знак на протест срещу ниските си възнаграждения и условията на труд. Други техни колеги се събраха на втори пункт – в центъра на града, където издигнаха плакати: Не ни прогонвайте в чужбина, защото, ако всички си тръгнем, здравеопазването умира!“, както и „Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се погрижи за Вас! Ние сме сърцето на здравеопазването!“. Протестът се проведе на две места, тъй като пред бургаската болница останаха медицинските сестри, които в момента са на работа. Въпреки бунтът им, когато пристигнеше линейка със спешен случай, част от тях бързаха към работните си места. Пред здравното заведение излязоха и д-р Недев, д-р Тодоров и други лекари, за да покажат, че подкрепят исканията на протестиращите.

Сред медицинските сестри в центъра на Бургас, дойде и зам. кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

„В Бургас в здравеопазването – детско и училищно, заплатите може би са най-високи в цяла България. Това е протест на тези сестри, които работят в широката мрежа, като мога да кажа, че наистина на някои места са унизително ниски заплатите. Законодателството направи така - заплатата на една медицинска сестра и санитарка се изравняват на практика. Аз лично заставам зад гърба им, защото тези неща трябва да се променят. Не могат да бъдат променени на местна почва, трябва да се промени централно системата.“, каза той.

„Заплатата е 600 лева, остават 460 лева без удръжките. Ние не можем да съществувавме, затова трябва да се работи на 2 или 3 места, а тогава хората се уморяват. Така пациентите страдат. Работя сега в чужбина, поради това, че ние сме недоразбрани. Тук работих на 2 места. Бългрските медицински сестри са много добре обучени, перфектни са. В чужбина се чувствам добре, но искам моите колежки да получават това, което заслужават. Ние работим денонощно за минимална заплата.“, каза Христина Иванова, която години наред е била медицинска сестра в Бургас, но вече е на работа в Англия.

Демонстрацията в Бургас днес е част от национален протест на медицинските специалисти по здравни грижи. Исканията са:

1. Без търговски дружества в здравеопазването.

2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.

3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).

4. Връщане на медицинските стандарти.

5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.

6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.

7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.

8. Промяна в категорията труд.