Небето над сградата на Медицинския факултет в Бургас се изпълни със стотици многоцветни балони. Така за поредна година морският град отбеляза Деня на редките заболявания, който е в последния ден на месец февруари. Преподаватели и студенти – бъдещи медицински сестри от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, се включиха в събитието по покана на организатора Полина Мандаджиева от Националния алианс на хората с редки болести.

„Тази година мото на събитието е „Да обединим социалната и здравната грижа“. Първоначално Денят на редките болести започва като европейска кампания, но с времето печели последователи и сега се отбелязва в 98 страни по света. По традиция в 13 часа на 28-ми февруари в цяла Европа с вдигнати ръце пускаме разноцветни балони във въздуха. Всеки балон символизира различно заболяване”, заяви Полина Мандаджиева пред БургасИНФО.


Събитието бе уважено от представители на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Мая Казанджиева от дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Бургас, членове на Алианса с редки заболявания и пациенти.

Денят на редките болести бе подкрепен и от една от най-големите медицински лаборатория в страната – „ЛИНА”. Нейни представители също пуснаха балони в знак на уважение към хората с тези заболявания.

Над 60 души от област Бургас страдат от редки болести. Сред тях най-голям е броят на пациентите с хемофилия – болест, свързана с кръвосъсирването, таласемия – вид тежки анемии и муковисцидоза, която засяга белите дробове и органите в коремната кухина. Има пациенти с дефицит на растежен хормон, сирингомиелия, болест на Гоше.