Бургас отбеляза Деня на редките болести, студенти пуснаха стотици цветни балони над сградата на Медицинския факултет (ВИДЕО)

img

Небето над сградата на Медицинския факултет в Бургас се изпълни със стотици многоцветни балони. Така за поредна година морският град отбеляза Деня на редките заболявания, който е в последния ден на месец февруари. Преподаватели и студенти – бъдещи медицински сестри от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”,  се включиха в събитието по покана на организатора Полина Мандаджиева от Националния алианс на хората с редки болести.

„Тази година мото на събитието е „Да обединим социалната и здравната грижа“. Първоначално Денят на редките болести започва като европейска кампания, но с времето печели последователи и сега се отбелязва в 98 страни по света. По традиция в 13 часа на 28-ми февруари в  цяла Европа с вдигнати ръце пускаме разноцветни балони във въздуха. Всеки балон символизира различно заболяване”, заяви Полина Мандаджиева пред БургасИНФО.


Събитието бе уважено от представители на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Мая Казанджиева от дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Бургас, членове на Алианса с редки заболявания и пациенти.

Денят на редките болести бе подкрепен и от една от най-големите медицински лаборатория в страната – „ЛИНА”. Нейни представители също пуснаха балони в знак на уважение към хората с тези заболявания.

Над 60 души от област Бургас страдат от редки болести. Сред тях най-голям е броят на пациентите с  хемофилия – болест, свързана с кръвосъсирването, таласемия – вид тежки анемии  и муковисцидоза, която засяга белите дробове и органите  в коремната кухина. Има пациенти с дефицит на растежен хормон, сирингомиелия, болест на Гоше.

 

 

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Ди
    2019-03-02 16:19:49

    Браво.. когато тия балони ще се пукнат къде ще отидат остатъци? Може би ще се задуши някаква животинка...? Не ми е ясно с какво точно подкрепихте хора с редки болести?

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец