Има начин да се предпазим от склерозата. Вижте какъв е

img

Въпреки че хроничното заболяване, наречено “атеросклероза”, отдавна е известно на по-възрастните хора, не всеки разбира колко опасно е за живота. Особено, когато става дума за атеросклероза на аортата на сърцето - отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Това не е нищо друго освен натрупването на холестерол и други мастни вещества върху стените на артериите. Какво се случва в този случай? Молекулите на холестерола, които се натрупват по стените на кръвоносните съдове, постепенно свиват лумена им, в резултат на което се нарушава нормалният кръвен поток. Сърдечният мускул получава по-малко храна, защото кръвоснабдяването му се влошава, което предизвиква стенокардия. В този случай инфарктът не е далеч.

До не много отдавна атеросклерозата на аортата на сърцето е била “привилегия” на възрастните хора, но днес натрупването на плаки в аортата на сърцето все по-често се открива при по-млади хора. Обяснението е просто: за развитието на тази патология способстват неправилното, пълно с мазнини и следователно с холестерол начин на хранене на съвременния човек. Освен това, стимулирането на нервната система с кафе, силен чай, алкохол и други вредни напитки, по които се увличат младите хора. Излишната сол в хранителните продукти и пикантните подправки също вредят, разбира се.

Когато се предписва лечебно хранене на пациенти с атеросклероза, лекарите трябва да вземат това предвид. Но не само - трябва да се вземе предвид и състоянието на пациента: степента на кръвоносната недостатъчност, както и наличието на нарушения в протеино-мастния метаболизъм в тялото, особено на холестерола, разстройства на нервната и ендокринната регулация и т.н. Смята се, че благотворно влияят на атеросклерозата растителните масла (слънчогледово, ленено семе и царевично масло), които имат изразен антихолестеролен ефект, поради съдържанието на ненаситени мастни киселини в тях. С тяхна помощ “лошият” холестерол преминава в разтворима форма и се елиминира от тялото.

Вярно е също, че научните данни от последните години показват, че не е желателно напълно да се изключат животинските мазнини, дори и свинското месо, както и “холестеролните” яйца от менюто. Необходимо е само да се ограничи употребата им и периодично да се подлагате на диета без холестерол, с повече млечни и зеленчукови храни (хляб, зърнени храни, мляко, извара, зеленчуци, плодове). За тези пациенти е полезно да ограничат и солта в менюто си, която оказва отрицателен ефект върху функционалното състояние на централната нервна система, върху състоянието на кръвообращението и допринася за повишаване на кръвното налягане.

И, разбира се, не трябва да преяждате системно, особено да злоупотребявате с храни, богати на холестерол, животински мазнини и витамини А и D (мозък, черен дроб, бъбреци, яйчен жълтък, масло, рибни мазнини, сметана, тлъсти меса, сладкиши).

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018