Ако сте болни, не пийте прясно мляко! Вижте защо

img

Консумирането на млечни продукти може да влоши симптомите на настинка, установи група британски лекари.

Специалистите са разгледали връзката между интензивността на секрецията на слуз и развитието на настинка. Известно е, че антибактериалните ензими, съдържащи се в слузта, убиват микробите и предпазват хората от настинки. Ако все още е болно, тялото започва да произвежда прекалено много слуз, поради което болният започва да кашля, в гласа му става дрезгав.

От третия ден на експеримента половината от пациентите започнали да приемат дневно 350 милилитра краве мляко, а другата половина - соево. В същото време вкусът на двата продукта бил уеднаквен, така че участниците не знаели какво точно пият.

Всички пациенти попълнили въпросник, в който било необходимо да се оцени степента на слуз по скала от една до сто точки. В началото на експеримента броят на участниците леко се колебаел около 65 пункта, след два дни диета се понижили всички секрети (около 55 точки за двете групи) и след добавяне на млякото към диетата на участниците, техният брой се върнал до предишното ниво - до 63 точки. В същото време пациентите, които консумирали соево мляко, констатирали, че се чувстват по-добре.

"Това е доста впечатляващ резултат за относително кратък период от време. Разумно е да се заключи, че всеки пациент, който смята, че млякото предизвиква секреция на слуз, трябва да намали дневната доза мляко или напълно да изостави млечните продукти", казва Фрос./ Zdrave.to

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас