Мобилни медицински екипи помагат на възрастни хора и хора с увреждания, ползващи услугите на Домашния социален патронаж в Бургас. Инициативата, която стартира още през летния сезон, е по идея на кмета Димитър Николов и е насочена в подкрепа на възрастните хора, които нямат близки и не могат да отидат до болничните заведения в града.

Благодарение на новата услуга към момента са прегледани общо над 80 ползватели на Домашен социален патронаж. Тя е в помощ на самотните хора, които живеят както в града, така и в по-отдалечените квартали на Бургас.

Медиците от мобилните екипи, посещаващи домовете на възрастните хора, извършват първична и вторична профилактика чрез измерване на кръвното налягане, кръвната захар и осъществяват връзката на пациента с общопрактикуващия му лекар, който няма възможност за домашни посещения на адрес. Това е особено важно за хората с психически разстройства и заболявания като превенция срещу рецидив и влошаване на състоянието.

Инициативата бе подкрепена от ръководството на болница "Дева Мария", която откликна и осигури първите мобилни медицински екипи. Целта е услугата да бъде разширена и да привлече останалите частни болнични заведения в региона, а след като бъдат анализирани резултатите от въвеждането на услугата ще се търси финансиране и от държавния или общинския бюджет.