Есента е сезонът за прибиране на реколтата и тогава плодовете и зеленчуците са най-вкусни и здравословни.

Как да се храним през есента?

Ето 4 суперхрани, които трябва да ядем през есента, за да сме здрави:

Тиква

Една от най-типичните за есента храни е тиквата.

Тя е богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Консумацията й може да намали риска от развитие на рак и да осигури защита срещу сърдечносъдови заболявания. Семената на тиквата също съдържат висока хранителна стойност и са полезни за организма заради цинка и омега-3 мастните киселини.

Цвекло

Въпреки че не е много популярно, червеното цвекло с право е наричано от някои суперхрана.

По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците. В него се съдържат неголеми количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий се ускоряват процесите на обмяна на веществата в организма.

Ябълки

Ябълките имат силни противовъзпалителни и антиалергични свойства, които могат да се борят с общи инфекции и алергии, които са често срещани през този сезон.
Те съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Редица проучвания са показали, че хората, които ядат храна, богата на флавоноиди, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркт.

Ябълката спомага за понижаване на стойностите на кръвното налягане и високите нива на холестерол.

Круши

Крушите съдържат витамините С, В1, В2, В6, Е и К. Плодът изобилства от фолиева киселина, чието съдържание е много по-голямо от това на ябълките.

Те подпомагат регулирането на киселинността на стомашните сокове и облекчават чревните разстройства, благодарение на високото съдържание на танини. Полезни са за храносмилането, а киселите и тръпчивите сортове укрепват стомаха и черния дроб.

С консумацията на една круша получавате четири грама фибри, което е еквивалентно на една и половина чаши кафяв ориз. Помагат също за поддържане на по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар. /dariknews.bg