Жената, която проявява симптоми на западнонилска треска, е на 75 години от град Бургас, разбра БургасИНФО. Пациентката вече е изписана от Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, където беше хоспитализирана.

„Заболяването й все още не е потвърдено. Тази седмица трябва да излезе резултатът от втората проба, която изпратихме в Националния център по заразни и паразитни болести в София. Пробата е на серум и урина. Тя категорично ще потвърди или отхвърли дали става дума за западнонилска треска”, каза за БургасИНФО д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас.

Първата изпратена проба е била положителна, но тя е била серологична, което е наложило изследване и на друг вид материал. Причината е, че серологичната проба често дава кръстосани реакции и за други заболявания.

„Жената има остатъчни енцефалитни прояви. В момента лекарите лекуват симптомите, които проявява, тя вече не е в болница. Заболяването не е заразно”, уточни д-р Григорова.

Припомняме, че миналата седмица край созополското село Атия бяха открити шест мъртви щъркела, от които Агенцията по безопасност на храните взе проба. Оказа се, че две от животните са били болни от западнонилска треска. Сега в района, както и в цялата община Бургас, тече дезинфекция. Припомняме, че болестта се пренася от комари, затова употребата на репелент срещу тях е препоръчителна.