Според изследване, взимaнето на почивни дни от работа може да ви помогне да живеете по-дълго, съобщават от The Independent.

40-годишното проучване заключава, че за хората, които са използвали по-малко от три седмици годишен отпуск, е по-вероятно да умрат млади от тези, които са си почивали повече.

Изследователите твърдят, че здравословното хранене и редовните тренировки не са заместител на свободното време, когато става въпрос за облекчаване на стреса и удължаване на живота.

"Не мислете, че иначе здравословният начин на живот ще компенсира работохолизмът и пропускането на ваканциите", заявява професор Тимо Страндберг от университета в Хелзинки във Финландия. "Ваканциите могат да бъдат добър начин за облекчаване на стреса".

Изследването, започнало през 70-те години, обхваща 1222 души на средна възраст, родени между 1919 и 1934 г. Всички са изложени на риск от сърдечни заболявания, дължащи се на фактори като високо кръвно налягане, тютюнопушене или наднормено тегло.

Половината били инструктирани да тренират, да ядат разумно, да постигнат здравословно тегло и да спрат да пушат. Останалите не получили допълнителни съвети.

Изследването, представено на конференцията на Европейската асоциация по кардиология в Мюнхен, установява следното - без значение в коя от двете групи са мъжете, за тези, които са имали отпуск по-малко от три седмици годишно, е с 37% по-вероятно да умрат млади.

Професор Страндберг заявява: "Вредите, причинени от режима на интензивен начин на живот, са съсредоточени в подгрупа от мъже с по-кратко време за годишен отпуск. В нашето проучване мъжете, които по-рядко си взимат почивни дни, работят повече и спят по-малко от тези, които са прекарали повече почивки.

"Този стресов начин на живот може да е отхвърлил всяка полза отспазването на препоръките за здравословен живот. Смятаме, че дори самата намеса може да е имала неблагоприятен психологически ефект върху тези мъже, като е добавила стрес към живота им." /profit.bg