Обичате ли да хапвате нещо малко преди сън? Пийте протеинови шейкове?

Изследователи от Държавния университет в Флорида откриват, че мъжете, които са изпили 30 грама протеин преди лягане, са изгорили повече калории, докато спят, в сравнение с тези, които не са яли нищо преди лягане. Допълнителен бонус: протеинът може да помогне и за възстановяване на мускулите през нощта. Колкото повече мускулна маса имате, толкова повече калории горите в покой.

А ето и още няколко трика за отслабване през нощта.

Спете в пълна тъмнина

Когато сте в пълна тъмнина, тялото ви произвежда хормона мелатонин, който не само ви приспива, но може да ви помогне за изгаряне на кафявите мазнини.

Намалете температурата

Спането при по-ниски температури може да ви помогне да изгорите повече калории за една нощ. Хората, които спят в помещения, охлаждани на 18 градуса, изгарят 7 процента повече калории, отколкото тези, които избират по-топли помещения. Причината е, че телата им работят по-усилено, за да повишат температурата.

Определете си време за сън, без компромис

Знаете, че трябва да спите достатъчно, но натовареният график пречи на вашата почивка. Ако успеете да си вземете здравословното количество – 7-8 часа, ще изгаряте повече калории през деня, без да променят навиците си, показва проучване. Хората, които са се наспали, изгарят с 20% повече калории след хранене, отколкото сънливите. Свързани изследвания показват, че липсата на сън прави мастните клетки по-малко чувствителни към инсулина - метаболитна промяна, свързана със затлъстяването.

Без алкохол

REM сънят е времето, когато тялото ни може да изгори най-много калории. Ако пиете алкохол близо до времето за лягане, тялото ви ще работи за метаболизиране на алкохола, докато спите, т.е. няма да постигнете състояние на REM. Чаша вино с вечеря е добре, но трябва да избягвате да пиете алкохол три часа преди да си легнете.

Яжте малко на вечеря

Подобно на пиенето на алкохол, ако ядете обилно преди лягане, тялото ви ще има нужда от много време, за да обработи храната. Когато сме в дълбок стадий на сън, мозъкът ни излъчва хормон на растежа. Ако ядете късно вечер, храната ще се използва за натрупване на запас от мазнина вместо за гориво.

Бъдете във форма, но в точното време

Редовните упражнения са идеалният метод за намаляване на теглото. Но не трябва да ги правите преди лягане. Тренировките събуждат тялото и то не може да достигне до състоянието на дълбок сън, който е толкова важен за отслабването. /profit.bg