Пробиотиците съдържат бактерии, за които е известно, че противостоят на развитието на "лоши" микроорганизми в червата след антибиотично лечение. Те се съдържат в редица ферментирали хранителни продукти, като киселото мляко и киселото зеле. Но за да принасят полза, те трябва да колонизират дебелото черво.

Ново изследване за първи път установява връзка между употребата на пробиотици, прекомерното развитие на "полезните" бактерии в тънкото черво и симптоми на дезориентация и замъгляване на съзнанието.

Когато лактобацилите са колонизирали тънкото черво, при попадане на захари в него, те ги ферментират и се отделя D-млечна киселина, която в по-големи количества оказва влияние върху съзнанието, способността да мислим ясно, променя усещането за време и причинява объркване. Друг симптом е подуването.

В проучването взели участие пациенти, които имали в кръвта си два-три пъти по-голямо количество от веществото, отколкото е нормално. Това водело до замъгляване на съзнанието им в продължение на часове след хранене, а някои от тях дори се наложило да напуснат работа поради тази причина.

Не всички пробиотици водят до състоянието и не с всеки, който ги приема, се случва това. Но ръководителят на проучването - гастроентерологът Сатиш Рао, смята, че пробиотиците не бива да се приемат самоинициативно и без предписание от лекар. Той казва, че тези препарати трябва да бъдат считани за лекарство, а не за хранителна добавка.

Пациентите в проучването били излекувани с помощта на антибиотици и спиране приема на пробиотика и на храни, които съдържат този тип бактерии. Тайната на доброто здраве винаги се крие в баланса. /lifestyle.bg