Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес обръщаме специално внимание на лекарствата, чиято цел е да ви успокоят. Да, въпреки че на пръв поглед звучи много благородно, всъщност изобщо не е. Успокоителните, подобно на наркотични вещества, така ви омайват с присъствието си, че после буквално забравяте да ги спрете. Организмът започва да страда осезаемо, а вие дори не забелязвате това, защото сте попаднали в обсега на зависимостта!

Колкото по-динамично става ежедневието, толкова по-лесна изглежда възможността да се пристрастим към употребата на лекарства от типа на сънотворни и транквиланти. В никакъв случай обаче, не допускайте да забравите факта, че медицината отдавна ги е определила като вид наркотици. Наркотици, които съвсем легално се продават в аптеките!

Често ги наричат и “усмихнатия враг” -

неслучайно, тъй като те имат „благородната” цел да намалят или да притъпят симптомите на безпокойство, тревожност и безсъние. И въпреки разликите в състава им, всички те действат по еднакъв начин – отнасяйки се към общия клас „бензодиазепини”.

Каквито и да са търговските наименования на този тип лекарства, опасността от зависимост е една и съща и в доста висок процент. И имайте предвид, че колкото по-висока доза приемате, толкова по-продължително тялото ви отделя активната съставка, или с други думи толкова по-дълго действа веществото. При някои лекарства от този тип отстраняването може да отнеме повече от две денонощия.

Предозирането води до главоболие и депресия

Често пъти си мислим, че ако приемаме по-често успокоителни, със сигурност ще запазим усещането си за вътрешен баланс. Да, ама не съвсем. Даже обратното! Когато предозирате приема на този тип лекарства, вие на практика наслагвате в организма си тяхното действие. Така една доза започва да действа преди още старата да е прекратила влиянието си. В резултат от предозирането пък, се появяват редица странични ефекти за организма, като главоболие, умора, чувство за празнота, замаяност, меланхолия и депресия.

И за да сме сигурни, че разбирате достатъчно добре посланието, ще ви кажем, че

хапчетата от този тип само временно заглушават проблема

Ако пък човек реши рязко да прекрати употребата им, след като вече е създал волно или не навик към тях, първоначалните оплаквания се увеличават… докато не приеме отново обичайната си доза. Така влизате в омагьосания кръг на зависимостта, от която се излиза много трудно!

Болкоуспокояващите се спират трудно и този, който е поискал да го направи след дълга употреба, се оказва пред почти непосилна задача. Не невъзможна, но доста непосилна. Защото освен с първоначалните оплаквания, хора в такава ситуация е възможно да се оплачат и от главоболие, потене, проблеми с речта и зрението, замаяност, треперене, гадене и спазми в гърдите. При някои хора чувствителността се изостря дотолкова, че стават и много раними, агресивни или депресирани след спиране на медикаментите.

Ето защо, колкото и да ви е трудна или лоша работната среда, личните контакти или проблемите в семейството, имайте волята, наложете си и не допускайте пристрастяване към таблетки, влияещи пряко върху емоционалното ви здраве и комфорт.

Опасности от приема на приспивателни

Милиони хора по цял свят страдат от безсъние. Повече от половината от тези хора вземат някаква форма на хапче за сън или приспивателни, за да се справят с този проблем. Да, на пръв поглед хапчетата за сън следва да са сигурен начин за получаването на добър нощен сън. Те обаче, също крият редица опасности, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани.

Не трябва да се смесват с алкохол!

Тъй като алкохолът и приспивателните са успокоителни, тялото ви получава двойна доза успокоителни при едновременния им прием. Това може да предизвика състояние, при което ударите на сърцето да се забавят до опасно ниска ставка или дори да спрат напълно.

Някои хора, които употребяват сънотворни, ходят като сомнамбули

по време на сън. За съжаление някои от тези случаи не се ограничават само до ходенето на сън. Има много документирани случаи на спящи хора, които се хранят и дори спят и шофират.

Проблеми със заспиването

Някои хора, използващи сънотворни, могат да развият дори безсъние на по-късен етап, когато спрат да ги приемат. Така с други думи тялото може да се окаже дотолкова зависимо от тях, че да разчита на присъствието им, за да заспи.

Колкото по-дълго човек се приспива с лекарства, толкова повече се увеличават нежеланите ефекти. Хапчета за сън може да доведат много от хората до пристрастяване. Не само, че те правят по-трудно заспиването без тях, но тялото ви може да мине през типичните симптоми на абстиненция, когато не ги приемате или спрете да го правите. /здраве-то/