През 23-ата седмица на 2018г. в Регионална здравна инспекция – Бургас е регистрирано изолиране на Listeria monocytogenes (Листерия моноцитогенес) от новородено. Случаят е съобщен от доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. – микробиолог в лаборатория „ЛИНА“. През 2017 г. в Бургаска област има регистриран един случай на листериоза при новородено. Той също е доказан в лаборатория „ЛИНА“ от доц. Михайлова. Обръщаме се към нея, за да получим допълнителна информация за причинителя и инфекцията.

- Доц. Михайлова, какво представлява заболяването листериоза?

- Листериозата е инфекция, причинена от бактериалния вид Listeria monocytogenes. Хората обикновено развиват листериоза след консумация на храна, замърсена с този микроорганизъм. Редица храни могат да пренeсaт Listeria monocytogenes, но инфекцията обикновено настъпва при поглъщане на контаминирани млечни продукти, сурови зеленчуци и меса. Замърсяването се благоприятства от способността на Listeria monocytogenes да преживява и да се размножава при хладилна температура. Болестта засяга предимно новородени, бременни жени, хора в напреднала възраст и такива с отслабена имунна система. Много рядко се случва други групи от човешката популация да бъдат инфектирани с Listeria monocytogenes.

- От думите Ви става ясно, че съобщените от Вас случаи са на пациенти от рискова група. Как се проявява инфекцията при новородените?

- Инфекцията при новородените се проявява в две форми, които се определят от пътя и времето на предаване на заразата.

При трансплацентарно предаване бактерията преминава от кръвообръщението на майката в кръвообръщението на плода. Възможни последици са аборт, мъртво раждане или преждевременно раждане. Децата с ранно начало на болестта (до 7-ия ден от раждането) имат сърдечно-съдови и дихателни смущения и развиват клинична картина на сепсис. При тази форма е характерно образуване на грануломи в кожата, черния дроб, слезката, надбъбречните жлези, белите дробове, хранопровода, задната фарингеална стена и плацентата.

- Друг път на заразяване е по време на раждане, при преминаване през инфектиран родов канал. Неонаталната инфекция с късно начало се развива след една до осем седмици от раждането и обикновено засяга родени на термин деца от майки с неусложнена бременност. Кърмачетата са здрави при раждането и симптомите се проявяват към втората седмица. Най-често се развива менингит.

- А какви са симптомите на заболяването при бременните жени?

- Листериозата по време на бременност обикновено настъпва през третия триместър, когато клетъчно-медиираният имунитет е потиснат. Инфекцията през бременността се проявява като грипоподобно заболяване с повишена температура, главоболие и мускулни болки. По-рядко може да възникнат гастроинтестинални симптоми, включително диария и коремни спазми.

- Как се доказва листериозата?

- В лаборатория „ЛИНА“ към настоящия момент правим посевки върху хранителни среди и наблюдаваме с микроскоп съмнителните за Listeria бактерии. Окончателното идентифициране на причинителя постигаме с автоматизираната система Vitek 2 Compact. „ЛИНА“ предлага и серологично изследване за откриване на антитела в серума на болен.

- Доц. Михайлова, как се лекува листериозата?

- Листериозата се лекува с антибиотици. В лаборатория „ЛИНА“ при всеки случай на изолиране на Listeria изготвяме и антибиограма. Получените резултати се използват за прецизиране на терапията.