Въглехидратите са основният източник на глюкоза, но тялото може да я произвежда и складира още от протеини и мазнини. При разлагане тези храни се преобразуват и абсорбират в кръвта. Хормонът инсулин действа като ключ, който осигурява правилното усвояване на захарта във всяка клетка. При хората с диабет или в случаите, когато инсулинът е недостатъчен или изобщо липсва, това логично води до повишаване на кръвната захар.

Ето няколко билки и подправки, които регулират високите нива на захар в кръвта:

Канела

Установено е, че в тази подправка има 18% антиоксиданти, които понижават кръвната захар. За хора с диабет тип 2 или такива с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта с помощта на 1 чаена лъжичка канела дневно.

Карамфил

Той също съдържа мощни антиоксиданти – антоцианини и керцетини. Карамфилът има антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни свойства. Маслото от карамфил може да се използва при зъбобол, главоболие, кашлица и дори стомашно разстройство.

Риган

Подправката е особено популярна в средиземноморската кухня, защото добавя дълбочина и аромат на ястието и се съчетава добре с домати, патладжани и месо. Смята се, че може да лекува бактериални и паразитни инфекции, а маслото от риган се използва за лечение на въшки. Скорошно изследване установява, че риганът помага за лекуването на гиардия – инфекция на червата, причинявана от микроскопични паразити.

Градински чай

Привържениците на алтернативната медицина използват градинския чай против маточно кървене и спазми. Едно немско проучване доказало, че при диабетици, които пият отвара от градински чай на гладно, се наблюдава понижаване нивото на кръвната захар. Билката се използва основно за овкусяване на месни ястия и супи.

Чесън

Това силно ароматно растение е богато на серни съединения, които разширяват кръвоносните съдове. Този ефект понижава кръвната захар. Същите съединения помагат за усвояването на желязото в организма и защитават тялото от свободните радикали и високия холестерол. Чесънът се използва в различни кухни най-вече заради характерния си вкус и миризма. /dariknews.bg