Проф. д-р Христо Бозов е новият управител на Комплексния онкологичен център в Бургас и първият професор в историята на лечбното заведение, който го оглавява. Проф. Бозов идва от Варна, а основната му задача е да изведе бургаската онкология, която е една от най-добрите, на световно ниво.

Нова апаратура, нови отделения, преместване в самостоятелна сграда са само част от промените, които предстоят. За БургасИНФО проф. Бозов сподели какво се случва с отменените лимити в лечението на онкоболните пациенти и чисто терминологичното им заместване по-късно с думите индикативни обеми, както и как бургазлии ще почувстват отварянето на Медицинския факултет чисто в здравен план.

- Проф. Бозов, какъв ще е Вашият курс на управление на Комплексния онкологичен център в Бургас в следващите няколко години?

- Поех управлението на КОЦ Бургас в началото на май и за около два месеца работа като управител успях да получа нужната информация и да направя равносметка къде да насоча усилията си. Комплексният онкологичен център е една от водещите здравни институции в Бургас. В нашия център работят над 250 души медицински и немедицински персонал, така че отговорността на управителя е огромна не само към екипа, но най-вече и към пациентите от Бургаска и Ямболска област, които са над 550 000. Затова съм си поставил няколко амбициозни цели и задачи през този тригодишен мандат, който е до 2021г. Първата е да въведем нова апаратура, която да помогне за лечението на пациентите, така че да затворим кръга и всичко от диагностиката до лечението изчерпателно да се извършва на територията на град Бургас и най-вече в КОЦ. Втората е да подобрим условията на труд на медицинския и немедицински персонал. Следващото е да се увеличи заплащането на персонала и да успеем в рамките на тези няколко години, а може би и следващите, да се преместим от мястото, където сега е първата ни база, изцяло във втора база на бул. „Демокрация” 86. Там ще построим две сгради, едната ще е двуетажна за разполагане на ПЕТ скенера, който ще ни помогне много за качественото лечение, втората ще е шестетажна, където ще преместим другата база на КОЦ, която в момента се помещава в УМБАЛ Бургас под наем. Това са отделенията по хирургия, урология, гастроентерология, гинекология и химиотерапия или както се нарича сега онкология.

- Каква апаратура предстои да внедрите и за пациентите с кои заболявания ще е най-полезна?

Вече започнахме с обновяването на апаратурата. Съвсем наскоро закупихме последен модел ехограф, който не само ще позволява откриване и ранна диагностика на рака на млечната жлеза, но и в някои отношения даже ще превъзхожда известните мамографи. Така че по отношение на скринингови изследвания, най-вече на карционома на млечната жлеза, но и на други туморни образувания, имаме съвсем отскоро един страхотен ехограф. Предстои да подпомогнем и Отделението по гастроенторология, като закупим апарат за фиброколоноскопия , т.е. за откриване на ракови образувания на дебелото черво. Планираме нова апаратура и за Отделението по хистохимия, т.е. подпомагане на поставянето на диагнозата от нашите патоанатоми на туморните образувания. В следващата година обаче предвиждаме още по-мащабни инвестиции.

- Един от най-големите Ви проекти е купуването на ПЕТ скенер. Освен Бургас и Ямбол, пациенти от кои други области ще може да обслужва? Също планирате ли разкриване на нови отделения?

- Основният ни приоритет догодина е закупуването на ПЕТ скенер ( позитрон емисионен тумограф и скенер към него), който подпомага и ранното откриване на метастазите. Той ще помогне и самия лечебен процес, тъй като ще бъде в помощ на лъчетерапевтите за стадиране на туморния процес и от там за по-адекватно лъчелечение на пациентите. Това е една много мащабна инвестиция, уникална за Бургас и Югоизточна България. Най-близките ПЕТ скенери са във Варна и Пловдив. Целият този регион от Стара планина на юг до Пловдив, включително Стара Загора, което като население е над милион души, може да бъде обслужване от нашия ПЕТ скенер.

- Другото, което планираме, е разкриване на Отделение по брахитерапия, което, ако успеем да го направим в рамките на следващите години, ще подпомогне лечението на карцинома на матката. То ще бъде единствено в Югоизточна България, където ще се лекува това силно злокачествено заболяване. Ако успеем да построим новата шестетажна сграда, ще работим за закупуване на нова апаратура на отделенията по хирургия и гинекологията и по-точна за лапароскопска апаратура, защото това не е бъдещето, а ежедневието в тези две области.

- Преди месец от Министерството на здравеопазването обещаха, че няма да има лимити за лечението на онкоболни пациенти. Разбрахме обаче, че на 6-ти юли сте получили писмо от РЗОК-Бургас, с което все пак се определят индикативни обеми за лъчелечение и радиохирургия в КОЦ Бургас. Получихте ли обяснение дали има или няма лимити?

- За мен това е чисто терминологичен въпрос за мен. Първоначално от Здравната каса казаха” „Определяме лимити”, после медицинската общност и пациентите се надигнаха и ги отмениха, но малко след това дойде едно писмо, в което същите лимити ни ги определиха като индикативни обеми и стойности. Ние си направихме труда да проучим какво значи индикативни обеми и установихме, че има различни тълкувания. Едно от тълкуванията, че ако се надвишат, а ние вече сме гинадвишили със сигурност, Здравната каса ще заплати надвишения обем от финансови средства над тези индикативни обеми и стойности след проверка. От КОЦ Бургас сме готови да ни проверят, въпросът е да не връщаме пациенти и да можем да ги лекуваме адекватно в небходимия срок. Известно е, че лъчетерапията е ефективна в определен срок , когато туморните клетки са най-чувствителни към тях. Ако го изпуснем и кажем на пациента: „Няма да можем да Ви лекуваме сега, ще Ви впишем в листа на чакащите”, разсейките ще се увеличат и когато редът на пациента дойде, той ще бъде или невъзможен или още по-труден за лечение. Ние няма да се съобразим с лимитирането на тези цифри. Ще лекуваме пациентите и ще се надяваме Касата да изплати средствата след това. Защо? Защото при нас финансовият резултат е изключително важен от гледна точка на това, че част от апаратурата е взета под формата на лизинг и всеки месец го изпащаме, а това не са малко пари. Така че като извършим определена дейност, ако не получим средствата, които сме вложили, веднага след това нашият финансов резултат ще бъде отрицателен. Затова силно се надяваме Здравната каса да прояви благоразумие и да изплати тези средства, които сме дали за здравето на онкоболните. Засега нямаме отговор какво се случва, ще видим следващия месец, защото индикативните обеми и стойности важат за юли, август и септември. Сега сме юли и трябва да Ви кажа, че само по една от пътеките - за радиохирургия, където обемът е 8 пациента, ние вече имаме 20. Пак казвам - ние хората не трябва да ги връщаме, защото за онкоболния човек всяка секунда и минута е важна да не се образуват разсейки.

- Дълги години сте работили във Варна, какво Ви доведе в Бургас?

Моят жизнен път е свързан с постоянно движение. Аз съм роден в Смолян, завършил съм средното си образованив в Шумен, следвах медицина във Варна, специализирах в София, така че местенето за мен не е проблем., Това, което винаги ми е липсвало, когато съм бил в чужбина, е било морето. А Бургас е едно от най-хубавите места в България. Както във Варна, така и в Бургас морето е едно и също. Хората в Бургас и Варна са много приятни за работа и общуване, в последните месеци имам много нови приятелства. Нямам проблем с адаптацията. Срещам голяма подкрепка от Община Бургас в лицето на кмета, защото аз се преместих тук не само заради Комплексния онкологичен център, но и заради Факултета по обществено здраве и здравни грижи, на който съм декан от декември миналата година и най-вече заради една друга още по-амбицизона цел – Бургас да има Медицински факултет.

- Освен студентите по медицина, бургазлии ще усетят ли ефекта от това в града да има Медицински факултет?

Това значително ще подпомогне и лечението, защото в него ще работят квалифицирани специалисти, което е важно за лечебния и диагностичен процес на хората, те ще го усетят. С помощта на Общината успяхме да завършим 4-етажката сграда на територията на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, която ще поеме и Факултета по обществено здраве и Факултета по медицина, така че чисто в логистичен план сме готови. Имаме база, където да провеждаме обучението на студентите след 3-ти курс, защото в града има две университетски болници УМБАЛ Бургас и УМБАЛ „Дева Мария”. Вече успяхме да привлечем над 70 специалисти, които само чакат да се открие Медицинския факултет, и ще дойдат. Те са изключително квалифицирани хора, които могат да дадат много за здравеопазването на град Бургас и които аз лично съм подбирал. Чакаме решението на Акредитационната комисия и се надяваме догодина да започне изучаването на медицина в Бургас.