Появяват се все повече доказателства за това, че много витамини и други хранителни добавки, които се предлагат в търговската мрежа, всъщност не вършат това, заради което се продават. Под прицел бяха витамин C и калцият, а сега дойде редът и на омега-3.

Добавката се рекламира като средство за предпазване от сърдечни заболявания, но според обзор на учени от Университета на Източна Англия, тя не е ефективна срещу тях.

Омега-3 мастните киселини са важна част от менюто ни, но според обзора, обхващащ 79 различни проучвания и 112 000 души, този тип хранителни добавки изглежда не предпазва сърцето.

Учените не са установили разлика в смъртността, риска от инфаркт или инсулт между хората, които приемали добавката в продължение на година, и тези, които не го правели. Това означава, че тя не понижава вероятността от смърт и поради други фактори, освен сърдечно-съдовите заболявания.

Ръководителката на изследването Лий Хупър препоръчва добавянето на по-мазна риба към менюто, вместо приема на хапчета с омега-3, защото с рибата приемаме и хранителни вещества като селен, желязо, витамин Д и белтъци.

Промотирането на всевъзможни хранителни добавки като панацея, е продукт предимно на медии и рекламни кампании, а не толкова на истинската наука. Тайната на доброто здраве се крие в разнообразната храна, спорта и провеждането на профилактични прегледи, особено когато тялото ни даде знак, че нещо може да не е наред. /lifestyle.bg