„При радиохирургията ще имаме лимит от 8 пациенти месечно, а при нас лекуваме между 15 и 20 души. Ако отложим за следващ месец пациент с метастази в черния дроб или мозъка, забавянето може да е фатално за него”, заявяват лекари

Лъчетерапевти от Комплексния онкологичен център в Бургас изпаднаха в смут. Причината е писмо, изпратено от Здравната каса на 6-ти юли тази година. В него се посочват индикативни обеми за извършване на високотехнологично лъчелечение и радиохирургия по клинични пътеки P251.2 и P252.1 на онкоболни пациенти в КОЦ Бургас за месеците юли, август и септември тази година. С определените лимити Здравната каса ще поема лъчелечението на 41 пациенти месечно, а на радиохирургия ще могат да се подлагат едва по 8 пациенти. Бройката обаче е недостатъчна за КОЦ Бургас.

„Месечно имаме средно 50-55 пациента за лъчелечение, които лекуваме по клинична пътека 251.2. Ако спазим лимита на Здравната каса между 10 и 15 човека няма да се лекуват през съответния месец. За радиохирургията бройката е орязана на 8, а ние я прилагаме при 15-20 души месечно. Подчертавам, че при радиохириргията, ако отложиш един пациент с метастази в черния дроб или в мозъка с две - три седмици, за това време човекът може да почине”, заяви д-р Петко Дочев, началник на Отделението по лъчелечение в КОЦ – Бургас. Според него подобни писма са изпратени в цялата страна.

Лекарите не знаят какво се случва и са крайно изненадани от развитието на ситуацията, защото миналият месец от Министерството на здравеопазването обявиха, че няма да има лимити за лечение на онкоболни пациенти. Това стана ясно след среща между пациентски организации, здравното министерство и националния консултант по лъчелечение.

„Няколко седмици по-късно обаче получихме това писмо. Аз написах своето становище до Здравната каса, в което предлагам, ако все пак има лимити, те да са съобразени с броя пациенти, за да няма чакащи. До момента нямам отговор”, заяви д-р Дочев.

Той задава въпрос какво ще се случи, когато достигнат лимита от 41 пациенти?

„Останалите трябва да бъдат отложени и планирани за следващи месеци? В онкологията има една наука, която се нарича радиобиология. Тя изучава деленето на туморните клетки и може да даде най-точна представа кога един пациент трябва да започне лечение – хирургично, лъчево или химиотерапия. Има медицински стандарти. След операция, времето, когато трябва да започне следоперативното лечение, е от 20-тия до 30-тия ден. Това не е произволно, установено е, че, ако има останали туморни клетки, тогава те са във фаза на делене и са най-лъчечувствителни и най-лесно могат да се унищожат. Затова прескочи ли се този период, по-нататък, когато мине месец, мецец и половина – два, тогава започва ново делене на туморните клетки, те се увеличават и възможността за излекуване на пациента намалява драстично. Затова пациентите, които останат за следващи месеци са на практика дискриминирани”, заявява д-р Дочев.

Изборът кой да бъде лекуван на време е невъзможен.

„Ако тези лимити останат, мисля да изпратя в касата списък с пациентите и там да определят кой ще мине този месец и кой ще бъде отложен. Защо трябва ние да определяме кой да живее и кой не? Нека, който определя принципа, да обясни на пациентите. Мисля, че така е справедливо. Ние нямаме вина в случая. В Бургас, след като купихме втория линеен ускорител, няма листа на чакащите. Пациентите, започващи лъчелечение, се подлагат на него в рамките на седмица, което е технологичното време за започване на лъчелечението. Един пациент се скенира, докторът планира обема на лъчелечението,а физикът откъде да минат лъчите. Толкова е времето в цял свят - 1 седмица до 10 дни, но с тези лимити няма как да се изпълни и ще има дискриминация на една част от на пациентите. Не зная как това ще им бъде обяснено”, категоричен е д-р Дочев