Проф. Момеков: Дори с опасния примес ползата от лекарставата с валсартан е повече от риска

img

„Валсартанът в терапията на хората с хипертонията е едно от най-новите вещества в лекарствата. Истината е, че ползите, които те дават като редукция на кръвното налягане и намаляване на рисковете от усложнения, е огромна и съотношението полза – риск, дори с този примес, ще бъде положително.“- Това коментира професорът по фармакология Георги Момеков, предава Off News.

Преди дни Агенцията по лекарствата обяви, че в целия ЕС спират от продажба 62 медикамента за сърце със съставката варсартан. Причината е открит примес, попаднал в състава на валсартана при производството му в завод в Китай. Смята че, че замърсителят е канцерогенен.

„Нито едно лекарство не е абсолютно чисто като вещество, защото това не е възможно. Допустимо е субстанциите да имат някакви примеси, но тъй като този примес не е бил очакван, не е бил следен. Но така или иначе няма нищо скрито”, коментира проф. Момеков.

Това, че в партиди на този производител са открити примеси, не означава, че същото количество примес ще попадне във всички таблетки, защото има различни процеси, при които и част то примеса може да бъде окислен или да изчезне, допълва той.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас