Една трета от хората, които умират в Европа, биха могли да бъдат спасени с постиженията на съвременната медицина и технологии, съобщи статистическата агенция на ЕС Евростат. Според агенцията 1,7 млн. души под 75-годишна възраст са починали от болести през 2015 г в ЕС. От тях над 570 000 са си отишли без време, тъй като съвременната медицина има възможности да лекува заболяванията, от които са умрели. Това е 33.1% от всички смъртни случаи. Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за преждевременна смърт в Европа с инфарктите, покосяващи над 180 500 души (32%) и инсултите - 89 600 (16%). Ракът на дебелото черво (над 66 800 смъртни случая, или 12%) и ракът на гърдата (49 900, 9%) следват в черната статистика.

Сред смъртоносните болести, които биха могли да бъдат избегнати, ако се лекуват навреме, са още високото кръвно (5%) и пневмонията (5%). Шестте заболявания съставляват 77 на сто от всички диагнози с летален изход в Европа. Във всички държави от ЕС смъртността при мъжете е по-висока от тази при жените, но разликите варират като страните с по-развити медицински грижи, свиващи ножицата между двата пола.

Според данните на европейската статистика Франция има най-добрата превантивна медицина в Европа с 23,6% от смъртните случаи, определяни като преждевременни. Тя е следвана от белгийската, датската и холандската. Изненадващо в първата петица е Полша, където 29,9% или под средното за Европа са смъртните случаи, които са могли да бъдат избегнати. На другия полюс е Румъния. Там всеки втори (48,6%) умира поради късно лечение или липсата на лечение. Превантивната медицина е слабо развита и в Латвия (47.5% избежими смъртни случаи), Литва (47.0%) и Словакия (44.2%).
Българската медицина е на 23-о от 28 места с над 43% от леталните случаи, определени като преждевременни. Подобно на нашето е положението в Унгария и Естония, където те също са над 40 на сто. Испания, Люксембург, Германия, Австрия, Италия и Португалия са с резултати под средните за ЕС по отношение на смъртните случаи от заболявания, които биха могли да бъдат избегнати през 2015 г.