Вместо с бяла стерилна и типично болнична обстановка бившата Четвърта поликлиника в ж.к. "Славейков" посреща пациентите си в коридори, боядисани в модерни пастелни цветове. На стените висят весели детски рисунки и повдигат настроението на болните, вместо да го потискат. Иска се малко креативност, за да се излезе от шаблона, казва д-р Атанас Бошев, управител на Медицинския център.

Обслужваме над 30 хиляди души и не искаме те да се чувстват некомфортно. Покривът течеше и правеше големи поразии, но общината отпусна 70 хиляди лева и направихме пълен ремонт. Само че аз не съм привърженик на просенето на пари от общинския бюджет и често разчитам на помощ от приятел. Идеята да има постоянна изложба с детски рисунки беше моя, но ми помогнаха от Центъра за подкрепа на личностното развитие, бившия ОДК към община Бургас и Ротари клуб. Получихме най-добрите детски творби, печелили общински и национални награди. Те стоят като красиви цветни петна на стените, забавляват малките пациенти и карат по-възрастните да се потопят в красотата на изкуството.

Когато отиваш на лекар, не значи, че трябва всичко около теб да е бяло. Цветовете вдигат настроението. Точно затова сме избрали и не безличните пластмасови седалки в чакалнята, а вишневочерени. Няма да крия, отново потърсих помощ от приятел. Това са бившите седалки на кино "Септември" и ни ги дари лично Радостин Дачев. Красиви са, удобни са и мнозина от болните са стояли и в по-добри моменти от живота си на тях. Здравеопазване се прави не само с пари, но и със спонсори. Поговориш с един, подхвърлиш идея на друг и сега поликлиниката прилича на хотел. Да, правилно чухте. Много хотелиери решиха да ни дарят старите си, съвсем запазени мебели. Така се оборудвахме с нови бюра, нови шкафчета, легла, дори хавлии и чаршафи. Нашите бяха стари, нефункционални, а сегашните са модерни. Даже пердетата ни са дарени. В момента договаряме още картини от даровити деца и още оборудване. Когато човек отива на лекар, трябва да се чувства удобно и комфортно.

Работим по още идеи и затова някои пациенти идват от други комплекси и се записват при нас. Джипитата ни са 11, но не връщат никого. Разковничето е да накараш човек да се чувства добре и лекарят да работи в по-приятна среда. Така лечението е по-ефективно. Имаме и още идеи, но ще ги издам, когато ги реализираме, казва д-р Бошев в уютния открит кът, където на чест въздух можеш да пиеш безалкохолно и кафе и да изчакаш реда си при добрите специалисти, с които е сключила договор поликлиниката.