Ако цвеклото не е редовна част от вашата диета, трябва да го включите! Цвеклото съдържа фитонутриенти, наречени беталаини, за които е доказано, че имат антиоксидантни, противовъзпалителни и детоксикиращи свойства. Тези цветни зеленчуци съдържат и мощни хранителни вещества, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания, вродени дефекти и дори някои видове рак!

Ето шест причини, поради които трябва да добавите цвеклото към вашата диета.

1. Цвеклото има противоракови свойства

Фитонутриентите, които дават тъмночервен цвят на цвеклото, могат да държат рака далеч от вас. Изследванията показват, че екстрактът от цвекло намалява туморните формации на органите , доказано в многобройни проучвания. Екстрактът от цвекло е изследван и по-задълбочено, и се използва и при лечение на рак на панкреаса, гърдата и простатата. Комбинацията от антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти при цвеклото го прави кандидат за средство, което намалява риска от рак.

2. Цвеклото пречиства вашия черен дроб

Хранителните вещества в цвеклото доказано подпомагат процеса на детоксикация на организма. Цвеклото е с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат освобождаването на тялото от излишъци и токсини, като същевременно засилват имунната система. Веществата в цвеклото помагат на черния дроб да елиминира токсините, пектинът в цвеклото изчиства токсините, които са вече извадени от черния дроб, така че те не се връщат обратно в тялото, беталаините имат високи противовъзпалителни свойства.Цвеклото е невероятно полезно за черния дроб!

3. Цвеклото се бори със запека

Цвеклото е с високо съдържание на фибри, което поддържа здравословното движение на червата. Добавянето му към вашата диета поддържа движението на излишния материал в червата със здравословно темпо. Цвеклото, също така е и суперхрана за дебелото черво! Проучванията показват, че бетацианин, фитохимично съединение в цвеклото, може да помогне за борба с рака на дебелото черво.

4. Цвеклото може да намали риска от вродени дефекти

Цвеклото е с високо съдържание на витамин С и фибри, калий и манган. Тези основни минерали са жизненоважни за здравословното функциониране на нервите и мускулите, здравите кости, бъбреци, панкреас и черен дроб. Цвеклото съдържа фолат, витамин B, който може да намали риска от вродени дефекти.

5. Цвеклото понижава кръвното налягане

Пиенето на сок от цвекло може да намали нивата на кръвното налягане, само за няколко часа. Едно проучване установява, че пиенето на една чаша сок от цвекло понижава кръвното на участниците с 4-5 пункта. Това може да бъде приписано на естествените нитрати в цвеклото, които се превръщат в азотен оксид в организма. Това облекчава и разширява кръвоносните съдове, за да подобри притока на кръв и да понижи кръвното налягане.

6. Цвеклото се бори с възпаленията

Много болести и хронични заболявания започват с възпаление в тялото. Бетаинът е хранително вещество в цвеклото, което предпазва клетките, протеините и ензимите от стрес в околната среда. Той също така работи за борба с възпалението и защита на вътрешните органи, което помага да се предотвратят множество хронични заболявания./beu.bg